Zbilansowana dieta na redukcję – co takiego?

Do 2025 roku, ilość osób otyłych na świecie może być równa nawet ponad dwóm miliardom. Zdecydowana większość z nich ulokowana będzie w cywilizowanych krajach Europy, Azji oraz Ameryki Północnej.

Odpowiedzią na powyższe zapowiedzi są różnego rodzaju kampanie społeczne informujące o zagrożeniu. W mediach: telewizji, radio i Internecie pojawiają się spoty i podcasty, które mają na celu uświadomić konsekwencje nadwagi i otyłości. Kampania na szeroką skalę jest efektem polityki rządów. Ma ona na celu – ograniczyć tycie i promocję tzw. zdrowego stylu życia.

Niestety, efektywność powyższej kampanii zdaje się być niewielka. Tempo wzrostu ilości osób z nadwagą jest nadal bardzo wysokie. Zdaje się, że „epidemia” otyłości jest nieuchronna. Jeśli nie chcesz należeć do tego grona, możesz zainteresować się odpowiednią dietą. Jaką?

Polecamy: ZBILANSOWANA DIETA REDUKCYJNA
Czy wiesz, że odchudzanie nie musi być czymś wyjątkowo trudnym? Kilogramy można redukować w wolniejszym tempie, ale spokojnie i bez wyraźnego dyskomfortu. Dieta może być zdrowa, pełnowartościowa i w pełni sycąca.

Takowym rozwiązaniem bez wątpienia jest zbilansowana dieta redukcyjna. To jadłospis, którego celem dostarczenie jest minimalnie mniejszej ilości wartości odżywczych niż wskazuje na to współczynnik CPM.

Zbilansowana dieta redukcyjna – co jeść, aby schudnąć?
Niezwykle istotnym elementem skutecznej diety jest źródło pozyskiwanych wartości odżywczych. Wszak, nie wystarczy zadbać o bilans wartości odżywczych i kaloryczność. Istotna jest również jakość takowej diety.

W przypadku zbilansowanej diety redukcyjnej, koniecznym jest to, aby trzy podstawowe wartości odżywcze (tj. białka, węglowodany i tłuszcze) pochodziły z:

Węglowodanyowoce, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, żytnie makarony, warzywa, płatki owsiane, otręby,
BiałkoChude mięso (najlepiej bez wołowiny i wieprzowiny), ryby, jaja, produkty mleczne (sery, jogurty)
TłuszczeMigdały, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca

 

Zbilansowana dieta redukcyjna – czego nie jeść?
Decydując się na odchudzanie powinniśmy pamiętać o ograniczeniu spożycia:

  • Alkoholu
  • Napojów gazowanych (słodzonych)
  • Kawy i herbaty
  • Słodyczy
  • Wszelkich fast-foodów

Woda w diecie redukcyjnej
Niezwykle duże znaczenie w przypadku jadłospisów redukcyjnych ma woda. Jej spożycie prócz nawodnienia organizmu pozwala dodatkowo pobudzić ośrodek sytości. Dzięki temu, możemy skutecznie ograniczyć apetyt.

Dzienne spożycie wody w diecie redukcyjnej powinno być równe 2-3 litrom. W przypadku realizowanej aktywności fizycznej, może sięgać nawet 5l/doba.

Suplementy w diecie redukcyjnej
W ostatnim czasie mamy do czynienia z modą na tzw. suplementację. To proces, który ma na celu uzupełnić niedobory w diecie oraz dodatkowo pobudzić system trawienny i przyśpieszyć metabolizm. Niektóre środki przedstawiane są wręcz jako spalacze tłuszczu.

Decydując się na suplementację uzupełniającą, należy mieć na uwadze, że nie każdy suplement diety jest skuteczny. Mało tego – większość jest po prostu nie warta jakiejkolwiek rekomendacji.

Jak zatem wybrać środek na redukcję, by „nie stracić”? W pierwszej kolejności należy dokładnie przeanalizować skład. Najefektywniejsze są produkty wzbogacane: kofeiną, efedryną, błonnikiem oraz HCA.

Aktywność fizyczna, a dieta redukcyjna
Odchudzanie to proces, który składa się z wielu różnych elementów. Obok diety, równie ważna jest aktywność fizyczna. Ruch generuje zapotrzebowanie na energię, którą organizm może pozyskiwać z materiału dostarczanego na bieżąco oraz zmagazynowanego pod postacią tłuszczu.

W przypadku diety redukcyjnej – zbilansowanej, jest to jak najbardziej wskazane. Należy jednak przy tym pamiętać, że obliczając wskaźnik CPM powinniśmy wziąć pod uwagę intensywność oraz objętość naszego treningu (wskaźnik aktywności fizycznej).

Do najefektywniejszych sposobów na redukcję zalicza się wszelki ćwiczenia o charakterze aerobowym, a mianowicie: bieganie, jazdą na rowerze, jazdę na rolkach czy steper.