Dieta na redukcję – zasady, przykładowy jadłospis

11W dzisiejszych czasach, nadwaga zdaje się być problemem numer jeden jeśli chodzi o dolegliwości typowo cywilizacyjne. Co gorsze, nic nie wskazuje na to, by sytuacja ta miała się zmienić. Nawet usilne działania rządów (np. zwiększenie podatków od produktów zakupywanych w fast-foodach, czy ograniczenie sprzedaży niezdrowej żywności w sklepikach szkolnych) zdaje się być nieefektywne.

Dieta na redukcję – jedyny sposób na walkę z nadwagą i otyłością?
Starając się schudnąć, należy zmienić nawyki żywieniowe. To konieczność. Nie można bowiem odżywiać się niezdrowo, nieregularnie i niepełnowartościowo i liczyć na to, że uda nam się schudnąć. Cuda w tej materii niestety się nie zdarzają.

Zasady diety na redukcję
Dieta odchudzająca to jadłospis restrykcyjny, który wymusza na nas samodyscyplinę, konsekwencję i cierpliwość. Wszakże efekty nie przychodzą natychmiastowo.

  • Pełnowartościowo i zdrowo – tak należy się odżywiać w czasie redukcji. Należy bezwzględnie wykluczyć wszelkie diety jednoskładnikowe, detoksy oraz „głodówki”. Stanowią one zagrożenie dla naszego organizmu: powodują osłabienie, problemy z koncentracją i pamięcią, nadmierną senność.
  • Zbilansowanie – bilans wartości odżywczych to klucz do sukcesu. Powinien on być równy około 80-90% całkowitej przemiany materii. Obniżając ilość dostarczanych kalorii w ten sposób, możemy być pewni, że organizm będzie korzystał z energii zapasowej (zmagazynowanej w tkance tłuszczowej).
  • Regularnie – systematyczne przyjmowanie posiłków jest absolutnie kluczowe dla efektywnej i wydajnej pracy układu trawiennego. Dostarczając posiłki o stałych porach sprawimy, że nasz organizm przyzwyczai się i nie będzie „odkładał” pożywienia na później.
  • Oczyszczająco i odkwaszająco – przy redukcji warto również jednocześnie zadbać o dwa procesy: oczyszczanie i odkwaszanie organizmu. Przeprowadzenie takowego detoksu przy odchudzaniu jest ważne dla naszego organizmu – pozwala zachować więcej sił i wyeliminować dyskomfort trawienny.

Dieta na redukcję – kto powinien z niej korzystać?
Diety redukcyjne, jak sama nazwa wskazuje – przeznaczone są dla osób pragnących zredukować ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Zbilansowane, pełnowartościowe jadłospisy mogą wykorzystywać wszyscy Ci, którzy mają choć jeden kilogram nadwagi.

Przykładowy jadłospis na redukcję

ŚniadanieJaja gotowane na twardo, dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego, sałata, pomidory koktajlowe, papryka
II ŚniadanieFilet z piersi kurczaka gotowany na parze, brązowy ryż
ObiadRyba (dorsz, łosoś, pstrąg) pieczona, ziemniaki gotowane na parze (bez sosu), zestaw warzyw
PodwieczorekJogurt naturalny, owoce (bez winogron, bananów, wiśni)
KolacjaSerek wiejski typu light, pełnoziarniste pieczywo

 

Wielkość porcji w powyższym jadłospisie należy ustalać w oparciu o współczynnik CPM (całkowitej przemiany materii). Zaleca się jeść w granicach 80-90% zalecanych wartości.

Pamiętaj: diety głodówkowe są skuteczne, ale jednocześnie ryzykowne – osłabiają organizm i mają negatywny wpływ na zdrowie. Korzystaj ze zbilansowanych jadłospisów, chudnij i nie bój się efektu jo-jo!