default-logo

Żurek z ziemniakami

Żurek z ziemniakami Żurek to polska zupa, którą można przygotować na kilka sposobów, na różne okazje. Poniżej znajdziecie 3 podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. 1. Klsyczny Żurek – tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. 2. Żurek Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. 3. Żurek z ziemniakami – żurek z dodatkiem ziemniaków, boczku i suszonych grzybów. 4. Żurek w chlebie – można wykorzystać każdy rodzaj żurku i podać go w chlebie. 0

13 4.85

Żurek z ziemniakami

Z wędzonym boczkiem i suszonymi borowikami

  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Żurek
  • Zupy polskie
  • Wielkanoc
suszone grzyby
boczek
biała kiełbasa

Składniki

4 – 6 porcji
  • 1 włoszczyzna
  • gałązka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g wędzonego bekonu lub boczku
  • 6 kawałków suszonych borowika
  • przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 500 ml żurku (zakwasu)
  • opcjonalnie – 150 ml śmietany 30%

Przygotowanie

  • Do większego garnka włożyć: obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, gałązkę natki pietruszki, nieobraną opłukaną cebulę, nieobrany czosnek, bekon, suszone borowiki, przyprawy. Wlać 2 litry zimnej wody i zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 30 minut. Odstawić na 5 minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego garnka.
  • Dodać pętka kiełbasy oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Na ok. 5 minut przed końcem dodać majeranek oraz doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Kiełbasę pokroić na plasterki (jeśli była w naturalnej otoczce, nie trzeba jej obierać), włożyć z powrotem do zupy. Dodać też pokrojoną na cienkie plasterki lub startą na tarce ugotowaną marchewkę, ugotowane grzyby oraz pokrojony na kawałeczki boczek.
  • Dodać zakwas (przed użyciem wstrząsnąć butelką aby się dokładnie wymieszał) i gotować zupę na minimalnym ogniu przez ok. 2 minuty. Na koniec można zabielić śmietaną.

Propozycja podania

jajka / suszony majeranek / posiekana natka pietruszki

  • Żurek z ziemniakami Żurek z ziemniakami
About the Author

Leave a Reply

*