default-logo

Żurek w chlebie

Żurek w chlebie Żurek to polska zupa, którą można przygotować na kilka sposobów, na różne okazje. Poniżej znajdziecie 3 podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. 1. Klsyczny Żurek – tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. 2. Żurek Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. 3. Żurek z ziemniakami – żurek z dodatkiem ziemniaków, boczku i suszonych grzybów. 4. Żurek w chlebie – można wykorzystać każdy rodzaj żurku i podać go w chlebie. 0

8 4.5

Żurek w chlebie

  • Zupy
  • Żurek
  • Zupy polskie
  • Wielkanoc

Składniki

6 – 8 porcji
  • Żurek np. z tego przepisu
  • 6 – 8 chlebków do żurku

Przygotowanie

  • Żurek można podawać w gotowym chlebie ze sklepu (specjalnie do tego przeznaczonym) lub pieczonym w domu. Chleb studzimy jeśli był domowego wypieku, następnie odcinamy piętkę, wyjmujemy miąższ pozostawiając około 2 cm chleba przy skórce. Można częścią wyjętego miąższu wylepić od środka miejsca, które wydają się nam najcieńsze.
  • Przed nalaniem żurku chleb podpiec w piekarniku (ok. 20 minut w 180 stopniach C). Chlebki położyć na talerzach, napełnić zupą z dodatkami i przykryć „pokrywką”.
  • Jeśli samodzielnie pieczemy chleby z tego przepisu, z podanych składników pieczemy 2 mniejsze chlebki np. w małych tortownicach przykrytych pokrywkami lub małych żaroodpornych garnkach. Ciasto przygotowujemy jak w przepisie, dopiero następnego dnia, dzielimy ciasto na dwie części (na 2 chlebki), odkładamy do drugiego wyrastania. Pieczemy trochę krócej, w pierwszym etapie 25 minut, później 20 minut bez przykrycia przykrywając folią pod koniec pieczenia gdyby chleb za bardzo się rumienił.
  • Żurek w chlebie Żurek w chlebie
About the Author

Leave a Reply

*