Żurek

127 4.56
Śr ocena
Żurek
Przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie, żurek na białej kiełbasie
- Potrawy tradycyjne
- Obiad na niedzielę
- Kuchnia polska
- Zupy
- Żurek
- Zupy polskie
- Wielkanoc
biała kiełbasa
Składniki
4 porcje
- 1,5 litra bulionu lub wywaru mięsnego
- 400 g wędzonych żeberek lub kości wieprzowych lub wędzonego ew. parzonego boczku
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 500 ml żuru (żurku, zakwasu) z butelki
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% (do zup i sosów)
Oraz
- ugotowane jajka
- chleb np. domowy
Przygotowanie
- Bulion lub wywar zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości lub pokrojonego na 4 części boczku. Gotować przez ok. 20 minut.
- Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok. 10 minut, następnie delikatnie rozgnieść.
- Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
- Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówek poniżej).
- Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem.
Wskazówki
- Zupę można doprawić chrzanem. Można dodać ugotowaną w bulionie marchewkę pokrojoną na plasterki.
- Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piec przez około 15 minut aż się zrumieni. Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru.
Żurek