default-logo

Żurek

Żurek Żurek to polska zupa, którą można przygotować na kilka sposobów, na różne okazje. Poniżej znajdziecie 3 podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. 1. Klsyczny Żurek – tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. 2. Żurek Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. 3. Żurek z ziemniakami – żurek z dodatkiem ziemniaków, boczku i suszonych grzybów. 4. Żurek w chlebie – można wykorzystać każdy rodzaj żurku i podać go w chlebie. 0

127 4.56

Żurek

Przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie, żurek na białej kiełbasie

  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Żurek
  • Zupy polskie
  • Wielkanoc
biała kiełbasa

Składniki

4 porcje
  • 1,5 litra bulionu lub wywaru mięsnego
  • 400 g wędzonych żeberek lub kości wieprzowych lub wędzonego ew. parzonego boczku
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 500 ml żuru (żurku, zakwasu) z butelki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% (do zup i sosów)
Oraz
  • ugotowane jajka
  • chleb np. domowy

Przygotowanie

  • Bulion lub wywar zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości lub pokrojonego na 4 części boczku. Gotować przez ok. 20 minut.
  • Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok. 10 minut, następnie delikatnie rozgnieść.
  • Zupę odstawić z ognia. Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
  • Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówek poniżej).
  • Żurek podawać z ugotowanym jajkiem i pieczywem.

Wskazówki

  • Zupę można doprawić chrzanem. Można dodać ugotowaną w bulionie marchewkę pokrojoną na plasterki.
  • Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piec przez około 15 minut aż się zrumieni. Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru.
  • Żurek Żurek
About the Author

Leave a Reply

*