default-logo

Żur – zakwas na żurek

Żur - zakwas na żurek

29 4.34

Żur – zakwas na żurek

  • Kuchnia polska
  • Żurek
  • Wielkanoc

Żur, żurek, zakwas żytni lub pszenny. To mieszanka mąki żytniej lub pszennej oraz wody odstawiona na kilka dni do fermentacji. Można kupić gotowy (w okresie przedświątecznym jest dostępny w każdym sklepie) w butelkach szklanych lub plastikowych. Można też nastawić własny żur, pod warunkiem, że mamy dobrą mąkę np. zamówioną z młyna. Zakwas z mąki pszennej dodajemy do białego barszczu a z mąki żytniej do żurku.

Składniki

  • 7 łyżek mąki żytniej lub pszennej (typ ok. 1000)
  • 500 ml ciepłej przegotowanej wody
  • skórka z razowego chleba

Przygotowanie

  • Do słoika wsypać 7 łyżek mąki (najlepiej zamówionej z młyna, dobrej jakości), wlać 500 ml ciepłej przegotowanej wody, włożyć skórkę z chleba, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4 – 5 dni. W tym czasie kilka razy zamieszać. Domowy żurek powinien mieć kwaśny smak, ale nie może mieć posmaku pleśni.
  • Żurek
About the Author

Leave a Reply

*