default-logo

Żur na zakwasie

Pyszna to zupa no nie?

Czy jest ktoś kto nie lubi żurku?

Pytanie powinnam zadać nazajutrz każdemu kto jest po imprezie na kacu.

Jest znakomity na kaca i tyle.

Pyszny żurek.

Żur na zakwasie


Żur na zakwasie

Składniki:

  • 1 szklanka zakwasu na żur – przepis jest tu [ klik ]
  • 2 ząbki czosnku
  • 1000 ml wody z parzenia białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • 200 g wędzonej szynki
  • 200 g śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka świeżo tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 4 laski białej kiełbasy
  • 4 ziemniaki
  • jaja na twardo

Żur na zakwasie

Przygotowanie:

  • Szynkę kroimy w grubą kostkę tak samo jak ziemniaki.
  • Kiełbasę po sparzeniu w plasterki.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę razem z czosnkiem i podsmażamy na maśle.
  • Do wody od parzenia kiełbasy wrzucamy pokrojone ziemniaki, liść laurowy i gotujemy 10 minut a następnie wkładamy kiełbasę, szynkę oraz cebulkę podsmażoną na maśle.
  • Gotujemy chwilę.
  • Następnie dodajemy zakwas a po zagotowaniu śmietanę i ponownie zagotować.
  • Na koniec dodajemy majeranek , świeżo starty chrzan i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Żur na zakwasie

  • Podajemy z cząstkami jaj ugotowanych na twardo.

Smacznego.

 

About the Author

Leave a Reply

*