default-logo

Zupa „Złote Piaski”

Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich „Zupy świata” z roku 1987.

Jak mniemam chodzi tutaj o zupę bułgarską i miasto Złote Piaski, nie jest to wyjaśnione.

Zupa jest pożywna, pachnąca latem i warto sobie taką ugotować czy to latem czy zimą.

Jest pożywna i bardzo smakowita.

Zupa bułgarska.

Zupa "Złote Piaski"

Składniki:

  • 1200 ml bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 1 – 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 – 5 łyżek fasolki konserwowej – miałam mrożoną
  • 2 strąki papryki konserwowej – miałam grillowaną
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 – 3 łyżki natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Zupa "Złote Piaski"

Przygotowanie zupy:

  • Marchew i pietruszkę wyszorowałam i pokroiłam w paseczki.
  • Podsmażyłam na łyżce oleju, potem wlałam bulion, gotowałam 10 minut.
  • Pomidory pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka razem z fasolką, gotowałam 10 minut.
  • Na koniec dodałam paprykę pokrojoną w paski, gotowałam 5 minut.
  • Śmietanę zahartowałam zupą i wlałam do garnka, zagotowałam.
  • Na łyżce oleju zrobiłam zasmażkę i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką.
  • Na talerzu podałam posypane natką pietruszki.

Zupa "Złote Piaski"

Smacznego.

Przepis z książki „Zupy świata” D. H. Dębscy

„Podróże małe i duże”

Zupa "Złote Piaski"
Zachód słońca w Augustowie woj. podlaskie
About the Author

Leave a Reply

*