Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich „Zupy świata” z roku 1987.
Jak mniemam chodzi tutaj o zupę bułgarską i miasto Złote Piaski, nie jest to wyjaśnione.
Zupa jest pożywna, pachnąca latem i warto sobie taką ugotować czy to latem czy zimą.
Jest pożywna i bardzo smakowita.
Zupa bułgarska.
Składniki:
- 1200 ml bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 1 – 2 łyżki mąki pszennej
- 4 – 5 łyżek fasolki konserwowej – miałam mrożoną
- 2 strąki papryki konserwowej – miałam grillowaną
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 – 3 łyżki natki pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Przygotowanie zupy:
- Marchew i pietruszkę wyszorowałam i pokroiłam w paseczki.
- Podsmażyłam na łyżce oleju, potem wlałam bulion, gotowałam 10 minut.
- Pomidory pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka razem z fasolką, gotowałam 10 minut.
- Na koniec dodałam paprykę pokrojoną w paski, gotowałam 5 minut.
- Śmietanę zahartowałam zupą i wlałam do garnka, zagotowałam.
- Na łyżce oleju zrobiłam zasmażkę i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką.
- Na talerzu podałam posypane natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis z książki „Zupy świata” D. H. Dębscy
„Podróże małe i duże”
![]() |
Zachód słońca w Augustowie woj. podlaskie |