Zupa, niektórzy jej nie lubią, niektórzy mówią że jest mało treściwa i że się nie najadają, to oczywiście rzecz gustu.
Ta zupa z łososiem na pewno zaspokoi głód niejednego głodomora więc zachęcam do gotowania i polecam gorąco.
Zupa smakowita, aromatyczna i treściwa dzięki ziemniakom i rybie, polecam.
Zupa ziemniaczana ze smażonym łososiem.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 1 duży por – biała część
- 500 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 250 ml bulionu grzybowego
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 4 – 5 gałązek tymianku
- 150 ml śmietanki 30 %
- sól morska
- pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 łyżeczki papryki zielonej w płatkach
- masło klarowane do smażenia
- 300 g filetu z łososia
- mąka ryżowa do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie zupy:
- Pora umyłam i pokroiłam w półplastry.
- Ziemniaki obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
- Zioła umyłam, osuszyłam i posiekałam.
- Czosnek obrałam i posiekałam a cebulę po obraniu pokroiłam w półplastry.
- Łososia pokroiłam w paski, posoliłam i oprószyłam pieprzem, odstawiłam na kilka minut.
- Na patelni rozgrzałam masło i dodałam oliwę, podsmażyłam na nim czosnek, cebulę a potem dodałam pora i ziemniaki, smażyłam 5 minut.
- Zalałam całość bulionem warzywnym i grzybowym, oraz dodałam płatki zielonej papryki, gotowałam 20 minut aż ziemniaki zmiękły.
- Do zupy dodałam teraz posiekany koperek i natkę oraz listki tymianku i zmiksowałam wszystko na gładki krem.
- Ponownie postawiłam garnek na ogień i dodałam śmietankę, zagotowałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Każdy kawałek łososia obtoczyłam w mące ryżowej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Podałam zupę na talerzu i na każdą porcję dodałam chrupiące kawałki łososia i posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Morze Śródziemne |