No to czas na kolejną potrawę grzybową bo sezon w pełni.
Dziś przedstawię Wam zupę która przygotowałam na konkurs.
Wyszła znakomicie a moje ulubione panienki – muchomor rdzawobrązowy oraz siwki – gołąbek zielony smakowały w zupie wybornie.
Zupa ziemniaczana z panienkami i gołąbkami.
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 bulwy selera
- biała część pora
- 100 g grzybów – gołąbków zielonych i muchomorów rdzawobrązowych
- 50 ml śmietany słodkiej 18%
- 1 łyżeczka mąki
- 1500 ml bulionu drobiowego
- 1 kostka rosołowa grzybowa bez konserwantów
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Pora pokroić w plastry.
- Zagotować bulion z kostką grzybową i włożyć do niego warzywa.
- Gotować 10 minut.
- Grzyby obrać – wybieram same kapelusze – opłukać i obtoczyć w mące a następnie usmażyć na łyżce oleju z obu stron na rumiano.
- Dodać do zupy i gotować 5 minut.
- Dodać do zupy śmietanę oraz doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.