default-logo

Zupa ziemniaczana z panienkami i gołąbkiem

piątek, 19 października 2012

Zupa ziemniaczana z panienkami i gołąbkiem

No to czas na kolejną potrawę grzybową bo sezon w pełni.

Dziś przedstawię Wam zupę która przygotowałam na konkurs.

Wyszła znakomicie a moje ulubione panienki – muchomor rdzawobrązowy oraz siwki – gołąbek zielony smakowały w zupie wybornie.

Zupa ziemniaczana z panienkami i gołąbkami.

Zupa ziemniaczana z panienkami i gołąbkiem

Zupa ziemniaczana z panienkami i gołąbkiem

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 bulwy selera
  • biała część pora
  • 100 g grzybów – gołąbków zielonych i muchomorów rdzawobrązowych
  • 50 ml śmietany słodkiej 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • 1 kostka rosołowa grzybowa bez konserwantów
  • sól morska
  • pieprz czarny

Zupa ziemniaczana z panienkami i gołąbkiem

Przygotowanie zupy:

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Pora pokroić w plastry. 
  • Zagotować bulion z kostką grzybową i włożyć do niego warzywa.
  • Gotować 10 minut.
  • Grzyby obrać – wybieram same kapelusze – opłukać i obtoczyć w mące a następnie usmażyć na łyżce oleju z obu stron na rumiano.
  • Dodać do zupy i gotować 5 minut.
  • Dodać do zupy śmietanę oraz doprawić solą i pieprzem.

Zupa ziemniaczana z panienkami i gołąbkiem

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*