default-logo

Zupa ziemniaczana po królewsku

niedziela, 16 grudnia 2018

Zupa ziemniaczana po królewsku

Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich „Zupy świata” z 1987 roku.

Powiem szczerze że w książce są same pyszne zupy i wypróbowałam już kilka a jedna smaczniejsza od drugiej.

Wszystkie znajdziecie pod etykietą Zupy z książki „Zupy świata”.

Czemu zupa jest królewska nie wiem ale powiem tylko że jest królewska w smaku i aromacie, spróbujcie sami.

Ziemniaczana zupa po królewsku.

Zupa ziemniaczana po królewsku


Zupa ziemniaczana po królewsku



Składniki:

  • 1500 ml wywaru z mięsa i warzyw – miałam wywar z warzyw i mięsa wieprzowego
  • 4 – 5 średnich ziemniaków
  • 100 g szynki wędzonej lub innej wędliny
  • 2 cebule
  • olej lub masło lub smalec do smażenia
  • 1 – 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki śmietany kwaśnej 18 %
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1 pełna łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżka domowej warzywnej bulionetki


Zupa ziemniaczana po królewsku

Przygotowanie zupy ziemniaczanej po królewsku:

  • Przygotowałam wywar z włoszczyzny i kawałka mięsa wieprzowego od schabu.
  • Mięso obrałam od kości i posiekałam.
  • Obrałam ziemniaki i pokroiłam je w kostkę, zalałam je bulionem i ugotowałam, około 10 minut.
  • Szynkę pokroiłam w paseczki.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę, smażyłam na łyżeczce masła i łyżeczce oleju.
  • Na patelnię dodałam łyżkę mąki i zasmażyłam razem z cebulę, przełożyłam do garnka z zupą.
  • Na patelnie wlałam szklankę wywaru, zagotowałam aby zebrać smak z patelni, wlałam z powrotem do garnka.
  • Do garnka wlałam zahartowaną śmietanę, doprawiłam bulionetką, solą i pieprzem, włożyłam szynkę, wsypałam majeranek i curry i gotowałam razem 5 minut.
  • Dodałam posiekane mięso.
  • Posypałam na talerzu posiekaną natką pietruszki.


Zupa ziemniaczana po królewsku

Smacznego.

Przepis z książki D i H Dębskich „Zupy świata”.

„Podróże małe i duże”

Zupa ziemniaczana po królewsku
Zamek w Bobolicach
About the Author

Leave a Reply

*