Podaję przepis na zupę ze świeżych grzybów ale idealnie będą się nadawać grzyby mrożone, pyszne i równie aromatyczne.
Ktoś kiedyś mi powiedział że dodaję mleczko kokosowe do wszystkiego i to chyba jest prawda, w tej zupie odnajduje się znakomicie.
Zapraszam na pyszny obiad.
Zupa ze świeżych podgrzybków z mlekiem kokosowym.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 500 g świeżych podgrzybków – lub mrożonych
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2500 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka domowej jarzynki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 1 puszka – 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- makaron do podania – ulubiony
- natka pietruszki do posypania zupy
Przygotowanie zupy:
- Marchew obrałam i pokroiłam w plastry, pietruszkę po obraniu na kawałki.
- Po ugotowaniu wyjmę ją z zupy i wykorzystam do sałatki.
- Grzyby oczyściłam i pokroiłam na kawałki.
- Na oleju w rondlu podsmażyłam marchew i cebulę, potem dodałam grzyby i rozmaryn, chwilę smażyłam.
- Zalałam wszystko bulionem, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, domową jarzynkę i gotowałam 20 minut.
- Po tym czasie dolałam do rondla mleczko i gotowałam 5 minut.
- Mąkę wymieszałam z 1/4 szklanki wody i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Ugotowałam makaron al’dente.
- Podałam zupę z makaronem, posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Podgrzybek brunatny |
Ten podgrzybek idealny na moją zupę, pięknie pozował do zdjęcia.