default-logo

Zupa ze śliwek z cynamonem

środa, 26 października 2016

Zupa ze śliwek z cynamonem

Śliwek jesienią nigdy dość, pewnie na straganach jeszcze znajdziecie węgierki a jeśli nie to mogą być mrożone.

Zupa jest pyszna, aromatyczna i zachęcam do wypróbowania.

Zupa ze śliwek.

Zupa ze śliwek z cynamonem


Zupa ze śliwek z cynamonem


Składniki:

  • 1000 g śliwek węgierek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 – 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • groszek ptysiowy do podania

Zupa ze śliwek z cynamonem

Przygotowanie:

  • Śliwki umyłam i usunęłam z nich pestki.
  • Przełożyłam je do garnka, zalałam 1,5 litra wody i gotowałam aż się rozpadły, wtedy zmiksowałam całość na gładki krem.
  • Do zupy dodałam teraz cukier, cynamon i szczyptę soli.
  • Śmietanę wymieszałam z mąką i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Zupę podawałam letnią z groszkiem ptysiowym.

Zupa ze śliwek z cynamonem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa ze śliwek z cynamonem
Śliwki węgierki
About the Author

Leave a Reply

*