default-logo

Zupa zacierkowa

Uwielbiam takie zupy w których niewiele jest składników a są pyszne, aromatyczne i pożywne.

Zajadamy ze smakiem aż tu widać dno talerza….też tak macie?

Taką zupę robiła mi babcia jak byłam chora, wzmacnia.

Ta zupa jest przepyszna, polecam.

Zupa z zacierkami.

Zupa zacierkowa


Zupa zacierkowa

Składniki:

  • 1 spora marchew
  • 1 spora pietruszka – korzeń
  • 3 – 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 średniego selera bulwiastego
  • 50 g słoniny
  • 30 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • ok. 1000 ml bulionu warzywnego


Zacierki:

  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 50 ml wody


Zupa zacierkowa

Przygotowanie zupy:

  • Marchew, pietruszkę i selera wyszorowałam i pokroiłam w kostkę.
  • Ziemniaki obrałam i również pokroiłam w kostkę.
  • Warzywa wrzuciłam do garnka, wlałam bulion i gotowałam 20 minut.
  • Z mąki, jaja i wody zrobiłam ciasto.
  • Skubałam kawałeczki z ciasta i wrzucałam do wrzącej osolonej wody.
  • Gotowałam je 10 minut, odcedziłam i dodałam do zupy.
  • Słoninę i boczek pokroiłam w drobniutką kostkę, dodałam posiekaną cebulę i podsmażyłam ją na złoty kolor.
  • Przełożyłam wszystko do zupy, zagotowałam, dosmaczyłam solą jeśli trzeba.
  • Na koniec wsypałam posiekaną natkę i przelałam na talerze.
  • Zupa ma być klarowna jak rosół.


Zupa zacierkowa

Smacznego.

Przepis mojej babci.

„Podróże małe i duże”

Zupa zacierkowa
Zabytkowy Dworzec PKP w Aleksandrowie Kujawskim woj. kujawsko – pomorskie
About the Author

Leave a Reply

*