default-logo

Zupa z zielonym groszkiem

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem to bardzo smaczna i powszechna zupa, szczególnie dla dzieci. Idealna propozycja na pierwsze danie dla całej rodziny. Zupa na aromatycznym bulionie, bez dodatku mięsa, szybka i prosta. Zupę przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych i tanich składników. Zupa z zielonym groszkiem jest pyszna i delikatna w smaku. Zupę podaję udekorowaną świeżymi ziołami, szczególnie natką lub koperkiem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę z zielonym groszkiem.

SKŁADNIKI:

  • 1,250 ml bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 1/4 selera
  • 1 por – jasna część
  • 2 szklanki zielonego, mrożonego groszku
  • 3 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
  • 2 łyżki śmietanki 12 %
  • sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta majeranku
  • 1 łyżeczka masła

Do podania: posiekany koper lub natka

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie zupy zaczynam od naszykowania składników.

Zupa z zielonym groszkiem

Włoszczyznę obieram. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki kroję w kostkę. Przekrawam je wzdłuż na pół, każdą połówkę jeszcze na pół. Kroję na cztery.

Pora kroję wzdłuż na pół i siekam w drobne kawałki.

W garnku, na łyżeczce masła podsmażam przez pięć minut posiekanego drobno pora.

Zupa z zielonym groszkiem

Do zupy wybieram garnek o pojemności 2,5-3 l. Po pięciu minutach dodaję posiekane w kostkę: marchew, pietruszkę oraz selera, smażę kilka minut, często mieszam.

Zupa z zielonym groszkiem

Wlewam bulion, dodaję liść i trzy kulki ziela angielskiego. Zupę doprowadzam.do wrzenia, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję do miękkości warzyw.

Zupa z zielonym groszkiem

Pod koniec gotowania wrzucam dwie szklanki zielonego groszku, gotuję kilka minut. Używam mrożonego groszku, jednak możesz sięgnąć po ten z puszki, odcedzony.

Do zupy z zielonym groszkiem dodaję dwie łyżki śmietanki 12 %, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję szczyptę majeranku.

Porada. Śmietankę możesz zastąpić śmietanką 18 %, 30 %, śmietaną (jedna łyżeczka) lub całkowicie zrezygnować z dodatku nabiału.

Zupę podaję udekorowaną koperkiem lub natką.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*