default-logo

Zupa z zielonego groszku z estragonem

Zupa z groszku, ale nie tego z puszki, musi być mrożony, tylko wówczas zupa ma piękny kolor.

Przepis pochodzi z książki z serii Z kuchennej półeczki – Zupy Carole Clements.

Zupa jest pożywna i bardzo syta, polecam na letnie jak i jesienne dni.

Jako dodatek podałam jajo na twardo.

Zupa z estragonem i zielonym groszkiem.

Zupa z zielonego groszku z estragonem


Zupa z zielonego groszku z estragonem

Składniki:

  • 2 łyżeczki masła
  • 1 cebula
  • 2 pory
  • 3 łyżki ryżu białego
  • 660 g mrożonego groszku
  • 1000 ml wody
  • 2 łyżki domowej jarzynki lub pasty bulionowej
  • 1 i 1/2 łyżki suszonego estragonu
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • jajo na twardo do podania

Zupa z zielonego groszku z estragonem

Przygotowanie zupy z zielonego groszku:

  • Najpierw umyłam i pokroiłam w plasterki pory – białe części i jasnozielone.
  • Potem obrałam i posiekałam cebulę.
  • W garnku rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę, pora i ryż.
  • Smażyłam 10 minut.
  • Do garnka wlałam wodę, dodałam jarzynkę i estragon, rozmrożony groszek i gotowałam 20 minut.
  • Potem tłuczkiem do ziemniaków utłukłam zawartość garnka ale nie całkiem, tylko tyle aby zupa zgęstniała.
  • Doprawiłam zupę solą i pieprzem i gotowałam na małym ogniu jeszcze 10 minut.
  • Podałam zupę z cząstkami jaja na twardo.

Zupa z zielonego groszku z estragonem

Smacznego.

Przepis z książki: Zupy Carole Clements.

„Podróże małe i duże”

Zupa z zielonego groszku z estragonem
Cytrynek – motyl letnich łąk
About the Author

Leave a Reply

*