default-logo

Zupa z wodnichy późnej zwanej „listopadówką” z lanymi kluskami

sobota, 30 października 2021

Zupa z wodnichy późnej zwanej "listopadówką" z lanymi kluskami

Czas jesieni to czas zbiorów grzybów najróżniejszych tych bardzo szlachetnych i tych mało popularnych.

Wodnicha późna to bardzo smaczny grzyb, który pojawia się pod koniec października, na początku listopada i dlatego w niektórych rejonach grzyb nazywają „listopadówką”.

Zupa z udziałem wodnichy jest smakowita i aromatyczna, popróbujcie koniecznie.

Jeśli nie znacie tego grzyba to lepiej go nie zrywać, ktoś inny skorzysta, albo zwierzęta zjedzą ze smakiem.

Zupa a „listopadówek”.

Zupa z wodnichy późnej zwanej "listopadówką" z lanymi kluskami

Składniki:

  • 300 g grzybów – wodnichy późnej
  • 1100 ml bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki

Kluski:

  • 2 jaja
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej T 650
  • sól morska

Zupa z wodnichy późnej zwanej "listopadówką" z lanymi kluskami

Przygotowanie zupy:

  • Grzyby oczyściłam, wypłukałam i zalałam bulionem.
  • Gotowałam 10 minut.
  • Potem doprawiłam do smaku solą i dużą ilością pieprzu czarnego, świeżo mielonego.
  • Jaja roztrzepałam z solą i dodałam mąkę, utarłam na gładkie ciasto.
  • Na gotującą zupę wlewałam cienkim strumieniem, powoli ciasto.
  • Zagotowałam zupę i gotowałam jeszcze 2 minuty.
  • Na talerzu posypałam natką pietruszki.

Zupa z wodnichy późnej zwanej "listopadówką" z lanymi kluskami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa z wodnichy późnej zwanej "listopadówką" z lanymi kluskami
Wodnicha późna – zdjęcie poglądowe z netu
About the Author

Leave a Reply

*