default-logo

Zupa z trybuli

Trybula to gatunek rośliny z rodziny selerowatych.

Znana jest już od średniowiecza.

Nać używana jest jako przyprawa i ma delikatny lekko orzechowy smak, zachęcam do próbowania.

Dziś podam przepis na pyszną zupę z dodatkiem trybuli.

Zupa z trybuli.

Zupa z trybuli

Zupa z trybuli

Składniki:

  • 50 g pora – biała część
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 225 g bulionu warzywnego
  • 2 duże garście trybuli – ja wzięłam 1 cała doniczkę
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • sól morska
  • pieprz

Zupa z trybuli

Przygotowanie zupy:

  • Pora drobno posiekałam i usmażyłam go na maśle klarowanym po czym zalałam wszystko bulionem i gotowałam 10 minut.
  • Trybulę posiekałam wraz z ogonkami i dodałam do zupy, dodałam śmietankę, ponownie zagotowałam i zmiksowałam ale nie do końca aby kawałeczki 'pod zębem’ były.
  • Doprawiłam zupę do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam z fuczkami czyli placuszkami z kapusty kiszonej.

Zupa z trybuli

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa z trybuli
Kazimierz Dolny – Wisła
About the Author

Leave a Reply

*