default-logo

Zupa z suszonych prawdziwków z makaronem

Zupa z suszonych prawdziwków z makaronem czyli wigilijna zupa.

Jednego roku na moim stole gości zupa grzybowa a w drugim barszcz czerwony z uszkami i tak na zmianę.

Nie dajemy rady zjeść dwóch zup na raz więc taka opcja jest najlepsza a tradycja mojej rodziny tak mówi.

Zupę z prawdziwków gotuję jeszcze rzadziej bo jest to zależne od tego ile ich nazbieram jesienią i potem ususzę.

Nie kupuje grzybów w sklepie bo zawsze sami je sobie uzbieramy.

W tym roku sezon grzybowy był dość obfity i tym razem zupa z prawdziwków gościła na naszym stole.

Zapraszam na pyszną i aromatyczną zupę z suszonych prawdziwków.

Zupa z suszonych prawdziwków z makaronem

Składniki:

  • 10 – 15 dużych kapeluszy suszonych prawdziwków
  • ok. 2000 ml wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • makaron ulubiony – miałam penne

Zupa z suszonych prawdziwków z makaronem

Przygotowanie zupy:

  • Grzyby dzień wcześniej oczyściłam i namoczyłam w około 2,5 litra wody. Na drugi dzień ugotowałam grzyby razem z obranymi warzywami, marchewką, pietruszką, selerem i porem i liściem laurowym.
  • Ugotowane grzyby wyłowiłam i posiekałam, podobnie było z marchewką.
  • Na koniec mąkę rozmieszałam ze śmietanką i wlałam do zupy, ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia aby nie porobiły się grudki.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz lubczykiem.
  • Makaron ugotowałam al’dente.
  • Na talerz wlałam zupę, dodałam marchewkę, posiekane prawdziwki i gotowe.
  • Wszyscy zajadali ze smakiem.

Zupa z suszonych prawdziwków z makaronem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa z suszonych prawdziwków z makaronem
Cuda przyrody – Ciechocinek
About the Author

Leave a Reply

*