default-logo

Zupa z soczewicy z grzybami

Zupa z soczewicy z grzybami Jesienna zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami oraz dodatkiem grzybów. Mogą być sezonowo grzyby świeże jak kurki i borowiki lub pieczarki. Jeśli mamy podgrzybki lub maślaki uważajmy na ich ilość, zbyt dużo może za bardzo zmienić kolor na brunatny. Kurki i inne jasne grzyby są bezpieczne 😉 0

19 4.63

Zupa z soczewicy z grzybami

  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Soczewica
  • Grzyby
  • Borowiki
  • Kurki
  • Pieczarki

Składniki

4 porcje
  • po 1/2 łyżki masła i oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra bulionu (drobiowy, warzywny, rosół)
  • 1/2 szklanki pokrojonych świeżych lub mrożonych grzybów (np. borowików, kurek, maślaków)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

  • W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażać.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wypłukaną na sitku soczewicę.
  • Wlać bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut.
  • Dodać pokrojone grzyby i gotować przez kolejne 5 minut. Dodać koperek i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Można podawać z pieczywem.
  • Zupa z soczewicy z grzybami Zupa z soczewicy z grzybami
About the Author

Leave a Reply

*