default-logo

Zupa z soczewicy, z batatem i jarmużem

czwartek, 22 kwietnia 2021

Zupa z soczewicy, z batatem i jarmużem

Pysznych zup w naszym garnku nigdy dość.

Ta dzisiejsza jest treściwa, pożywna, pachnąca i delikatna zarazem.

Uwielbiam takie nieoczywiste połączenia aby potem zajadać pyszne dania.

Zupa soczewicowa.

Zupa z soczewicy, z batatem i jarmużem


Zupa z soczewicy, z batatem i jarmużem

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g czerwonej soczewicy
  • 1 batat
  • 850 ml bulionu drobiowego 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mieszanki curry
  • 1 puszka krojonych pomidorów – 400 g
  • 2 całe liście jarmużu
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • sól morska
  • pieprz czarny


Zupa z soczewicy, z batatem i jarmużem

Przygotowanie zupy:

  • Posiekałam czosnek i cebulę i podsmażyłam je na oliwie.
  • Dodałam suche przyprawy i smażyłam 30 sekund.
  • Teraz dodałam soczewicę, smażyłam minutę i zalałam bulionem.
  • Zupę zagotowałam i do gotującej dodałam pokrojonego w kostkę batata, gotowałam 15 minut.
  • Potem dodałam pomidory i gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Na koniec dodałam porwane listki jarmużu i gotowałam 5 minut.
  • Śmietankę wlałam do zupy już na talerzu.


Zupa z soczewicy, z batatem i jarmużem

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże” 

Zupa z soczewicy, z batatem i jarmużem
Pachnące goździki
About the Author

Leave a Reply

*