default-logo

Zupa z pochrzynem

Pochrzyn jest to rodzaj wieloletnich pnączy z bulwiastymi kłączami.

Najwięcej pochrzynów rośnie w naturze i uprawia się w Afryce Zachodniej, szczególnie w Ghanie, Nigerii oraz w Azji południowo – wschodniej, w Ameryce Południowej i na Karaibach.

Skład bulw pochrzynu przypomina składem naszego rodzimego ziemniaka z tych gatunków bardziej mączystych.

U mnie dziś zupa, pyszna zupa z dodatkiem pochrzynu.

Jeśli uda się Wam go zakupić, polecam serdecznie.

Pochrzynowa zupa.

Zupa z pochrzynem


Zupa z pochrzynem

Składniki:

  • 200 g świeżego pochrzynu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchew
  • 300 g wołowiny rosołowej
  • 300 ml wywaru z kości
  • 3 świeże grzyby – miałam mrożone koźlaki
  • olej sezamowy do skropienia zupy
  • szczypiorek do podania
  • ok. 100 g makaronu ryżowego
  • sól morska

Zupa z pochrzynem


Zupa z pochrzynem

Przygotowanie zupy:


  • Obrałam pochrzyn i pokroiłam w kostkę, obraną marchew pokroiłam w talarki.
  • Wołowinę zalałam wodą i gotowałam do miękkości.
  • Makaron zalałam wrzącą wodą i odstawiłam aby stał się al’dente, odcedziłam.
  • Posiekałam szczypiorek.
  • Łodygi selera pokroiłam w plasterki, tak samo koźlaki.
  • Można użyć innych grzybów leśnych lub pieczarek.
  • Do garnka wlałam wywar z wołowiny, dodałam marchew, pochrzyn, selera, koźlaki i gotowałam ok. 30 minut.
  • Doprawiłam na koniec do smaku solą.
  • Podałam jak ramen z makaronem, kawałkami wołowiny, posypane grubo szczypiorem.
  • Skropiłam olejem sezamowym.

Zupa z pochrzynem

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Zupa z pochrzynem
Kościół św. Wojciecha w Niesułkowie woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*