default-logo

Zupa z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw Zupa z pieczonych warzyw podawana np. w towarzystwie pulpecików z mielonego mięsa indyka i rukoli, gotowanych na parze. U mnie z warzyw były bataty, ale może też być dynia lub marchewka. Dodatkowo cukinia, pietruszka, czerwona cebula i czosnek. Zupę doprawiłam rozmarynem oraz kminem rzymskim. Do zupy dolałam tylko łyżkę oliwy, ale można do niej dodać też masło jeśli chcemy (ok. 2 łyżki przed zmiksowaniem). 0

25 3.72

Zupa z pieczonych warzyw

z gotowanymi na parze pulpecikami z indyka i rukoli

  • Pulpeciki
  • Zupy
  • Zupa z dyni
  • Zupy krem
  • Mięso mielone
  • Indyk
  • Bataty
  • Cukinia
  • Przepisy fit
  • Na parze
rozmaryn
kmin rzymski
szałwia

Składniki

4 – 6 porcji
  • 1 kg batatów lub dyni lub marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 1 gałązka rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 i 1/2 litra bulionu lub rosołu
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Pulpeciki:
  • 350 g mielonego indyka lub kurczaka
  • garść rukoli
  • 1 cebulka szalotka lub 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
Do podania:
  • liście szałwi

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do żaroodpornego garnka lub naczynia włożyć obrane i pokrojone w kostkę bataty lub dynię lub pokrojoną na plastry obraną marchewkę. Dodać obraną i pokrojoną pietruszkę, cukinię (ze skórką), obraną i pokrojoną cebulę. Dodać rozmaryn i kmin rzymski. Doprawić solą i pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 godzinę (po 45 minutach sprawdzić czy warzywa nie są już miękkie i nie zaczynają się przypalać).
  • Do warzyw wlać gorący bulion, doprawić ostrą papryką wedle uznania, zagotować na kuchence. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zmiksować na krem. Sprawdzić doprawienie.
  • Podawać z pulpecikami i listkami szałwii podsmażonymi na niewielkiej ilości oliwy lub masła.
Pulpeciki:
  • Do pojemnika rozdrabniacza włożyć pokrojoną na kawałki cebulę, czosnek, szczypiorek i rozdrobnić. Dodać rukolę, oliwę, zioła prowansalskie i znów zmiksować aż powstanie pesto. Dodać mięso i zmiksować. Ulepić pulpeciki i ugotować na parze (8 minut). Uformowane, surowe pulpeciki można też włożyć do lodówki i przechować do czasu ugotowania.

Propozycja podania

Liście szałwii podsmażone na niewielkiej ilości oleju lub masła.

  • Zupa z pieczonych warzyw
  • Zupa z pieczonych warzyw i pulpeciki z indyka
About the Author

Leave a Reply

*