Dziś obłędna w smaku zupa z ośmiornicy według pomysłu Jamiego Olivera z książki „Jamie gotuje po włosku”.
Jak przyrządzić obłędną w smaku ośmiornicę już Wam pisałam, jednak przy jej gotowaniu pozostaje wyśmienity bulion i z niego dziś pokażę jak przygotować zupę.
Zupa jest prosta w wykonaniu o ile wcześniej ugotujemy bulion.
Zupa z ośmiornicy.
Składniki:
- 350 ml bulionu z ośmiornicy
- 350 ml wrzącej wody
- 150 g makaronu wstążki
- 1 łyżeczka pieprzu czerwonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska do smaku
Przygotowanie zupy:
- Przecedzony z gotowania ośmiornicy bulion wlałam do garnka, dodałam wrzącą wodę, szczyptę soli, postawiłam garnek na ogniu.
- Wrzuciłam do środka makaron i gotowałam aż stał się al’dente.
- Przelałam zupę na talerze, posypałam czerwonym pieprzem i natką pietruszki, skropiłam oliwą.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Królowa róża |