default-logo

Zupa z opieniek

sobota, 24 listopada 2012

Zupa z opieniek

Tym którzy zamrozili opieńki polecam teraz a tym którzy nie mają proponuję zrobić na przyszły sezon bo zupa jest tego warta.

Pyszna zupa z opieniek.

Zupa z opieniek


Zupa z opieniek





Składniki:

  • 300 g opieniek
  • 2 łyżki mieszanki warzyw – jarzynki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • ser długodojrzewający do posypania zupy

Zacierki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 jajo

Zupa z opieniek

Zupa z opieniek

Przygotowanie:

  • Opieńki bez twardych ogonów obrać i umyć na sicie.
  • Następnie grzyby obgotować i przepłukać znowu na sicie.
  • Do garnka wrzucić obgotowane opieńki i wsypać warzywko a następnie dodać ok.1,5 litra wody.
  • Gotować aż warzywa zmiękną.
  • Dodać wówczas śmietanę i razem zagotować.
  • Z mąki, jaja i wody zrobić zacierki i wkładać je do gotującej zupy urywając ciasto po kawałku lub małą łyżeczką.
  • Gotować zupę od wypłynięcia klusek ok. 5 minut.

Zupa z opieniek

  • Zupę już na talerzu posypać serem długodojrzewającym typu parmezan- ja posypałam moim dojrzałym korycińskim.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*