default-logo

Zupa z muchomorów

poniedziałek, 17 października 2016

Zupa z muchomorów

Powiecie że oszalałam bo ugotowałam zupę z muchomorów, no dobrze może nie wszyscy ale większość by tak powiedziała.

Do swej zupy dodałam muchomorki rdzawobrązowe które są jak najbardziej jadalne i pyszne, bardzo delikatne i aromatyczne.

Jeśli jednak nie znacie tych grzybów to lepiej iść do lasu ze specjalistą albo nie zrywać ich wcale.

Natomiast jeśli już macie je w domu gotujemy pyszną zupę z kluskami, polecam.

Zupa z muchomorów.

Zupa z muchomorów

Zupa z muchomorów

Składniki:

  • 300 g muchomorów rdzawobrązowych
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 świeży liść laurowy
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 200 g makaronu krótkie wstążki
  • natka pietruszki do posypania

Zupa z muchomorów


Zupa z muchomorów

Przygotowanie zupy:

  • Muchomory oczyściłam i opłukałam na sicie.
  • Drobniutko posiekałam listki rozmarynu.
  • W garnku rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim grzyby i rozmaryn.
  • Zalałam potem grzyby bulionem, dodałam liść laurowy i gotowałam 10 minut na małym ogniu.
  • Mąkę rozprowadziłam w śmietanie i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Makaron ugotowałam al’dente.
  • Podałam zupę z makaronem, posypaną natką pietruszki.

Zupa z muchomorów

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa z muchomorów
Muchomory rdzawobrązowe
About the Author

Leave a Reply

*