Powiecie że oszalałam bo ugotowałam zupę z muchomorów, no dobrze może nie wszyscy ale większość by tak powiedziała.
Do swej zupy dodałam muchomorki rdzawobrązowe które są jak najbardziej jadalne i pyszne, bardzo delikatne i aromatyczne.
Jeśli jednak nie znacie tych grzybów to lepiej iść do lasu ze specjalistą albo nie zrywać ich wcale.
Natomiast jeśli już macie je w domu gotujemy pyszną zupę z kluskami, polecam.
Zupa z muchomorów.
Składniki:
- 300 g muchomorów rdzawobrązowych
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 świeży liść laurowy
- sól morska
- pieprz biały
- 200 ml kwaśnej śmietany 12 %
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 200 g makaronu krótkie wstążki
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie zupy:
- Muchomory oczyściłam i opłukałam na sicie.
- Drobniutko posiekałam listki rozmarynu.
- W garnku rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim grzyby i rozmaryn.
- Zalałam potem grzyby bulionem, dodałam liść laurowy i gotowałam 10 minut na małym ogniu.
- Mąkę rozprowadziłam w śmietanie i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Makaron ugotowałam al’dente.
- Podałam zupę z makaronem, posypaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Muchomory rdzawobrązowe |