Tak tak dobrze przeczytane….z muchomorów.
Będąc na grzybach nazbierałam moje ulubione „panienki” z myślą o barszczyku.
Ale ponieważ chciałam profesjonalnie Wam przedstawić tego grzyba sięgnęłam do Wikipedii i co się okazało?
Grzyb który do tej pory znałam jako „panienka” jest muchomorem rdzawobrązowym.
Przez tyle lat nie wiedziałam że jadłam zupy z muchomorów.
Dzisiaj byłam na wystawie grzybów gdzie znalazłam mojego muchomora rdzawobrązowego, który jest jadalny.
Grzybowa zupa z muchomorów.
Składniki na zakwas:
Zakwas zarabiamy na ok. 48 godzin wcześniej.
- 2 łyżki mąki żytniej
- ząbek czosnku
- skórka chleba razowego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 3 – 4 ziarnka pieprzu czarnego
- szklanka letniej przegotowanej wody
Przygotowanie barszczu:
- Wszystkie składniki barszczu wymieszać w słoiku, przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 48 godzin aby barszcz ukisł.
- Po tym czasie barszcze przecedzić.
Składniki na zupę :
- 200 g gołąbka szarego i muchomora rdzawobrązowego
- 2 kostki grzybowe bio bez konserwantów
- 4 duże ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- wyżej zarobiony barszcz
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Grzyby oczyścić, obrać i umyć.
- Wstępnie obgotować, odcedzić.
- Zalać grzyby ok.1,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe, liść laurowy i czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotować do miękkości ziemniaków a następnie zaprawić zupę barszczem, zagotować i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego.
Przepis własny.