default-logo

Zupa z muchomorów i gołąbków

niedziela, 23 września 2012

Zupa z muchomorów i gołąbków

Tak tak dobrze przeczytane….z muchomorów.

Będąc na grzybach nazbierałam moje ulubione „panienki” z myślą o barszczyku.

Ale ponieważ chciałam profesjonalnie Wam przedstawić tego grzyba sięgnęłam do Wikipedii i co się okazało?

Grzyb który do tej pory znałam jako „panienka” jest muchomorem rdzawobrązowym.

Przez tyle lat nie wiedziałam że jadłam zupy z muchomorów.

Dzisiaj byłam na wystawie grzybów gdzie znalazłam mojego muchomora rdzawobrązowego, który jest jadalny.

Grzybowa zupa z muchomorów.

Zupa z muchomorów i gołąbków

Zupa z muchomorów i gołąbków


Zupa z muchomorów i gołąbków

Składniki na zakwas:

Zakwas zarabiamy na ok. 48 godzin wcześniej.

  • 2 łyżki mąki żytniej 
  • ząbek czosnku 
  • skórka chleba razowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3 – 4 ziarnka pieprzu czarnego
  • szklanka letniej przegotowanej wody

Zupa z muchomorów i gołąbków

Zupa z muchomorów i gołąbków

Przygotowanie barszczu:

  • Wszystkie składniki barszczu wymieszać w słoiku, przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 48 godzin aby barszcz ukisł.
  • Po tym czasie barszcze przecedzić.

Zupa z muchomorów i gołąbków

Składniki na zupę :

  • 200 g gołąbka szarego i muchomora rdzawobrązowego 
  • 2 kostki grzybowe bio bez konserwantów
  • 4 duże ziemniaki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 liść laurowy 
  • wyżej zarobiony barszcz 
  • sól morska
  • pieprz czarny

Zupa z muchomorów i gołąbków

Przygotowanie zupy:

  • Grzyby oczyścić, obrać i umyć.
  • Wstępnie obgotować, odcedzić.
  • Zalać grzyby ok.1,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe, liść laurowy i czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Gotować do miękkości ziemniaków a następnie zaprawić zupę barszczem, zagotować i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa z muchomorów i gołąbków

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*