Ponieważ jeszcze trochę grzybów nazbierałam, zaraz przemieniłam je w pyszną i aromatyczną zupę grzybową.
Do tej zupy potrzebne będą maślaki, z innymi nie próbowałam.
Przepis pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich „Zupy świata”.
Grzybowa zupa z maślakami i makaronem.
Składniki:
- 1500 ml wywaru z kości i warzyw
- 500 g grzybów – maślaków
- masło klarowane do smażenia
- 2 – 3 łyżki ugotowanej soi
- garść makaronu świderki
- 1 cebula
- 1 – 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
- natka pietruszki do posypania
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- domowa bulionetka – 1 – 2 łyżki do smaku
Przygotowanie zupy z maślaków:
- Grzyby oczyściłam, zdjęłam skórkę z kapeluszy, pokroiłam w plastry i usmażyłam na łyżce masła klarowanego, posoliłam.
- Do garnka wlałam wywar z warzyw, wsypałam makaron i gotowałam 8 minut, dodałam ugotowaną soję, podsmażone grzyby i gotowałam kolejne 5 minut.
- Cebule posiekałam i podsmażyłam na łyżce klarowanego masła, dodałam mąkę, podsmażyłam i wlałam do zupy.
- Gotowałam jeszcze 2 minuty, wlałam zahartowaną śmietanę, zagotowałam.
- Na koniec dodałam paprykę, sól, pieprz, domową bulionetkę i roztarty w dłoniach tymianek i majeranek.
- Na talerzu posypałam posiekana natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębskich „Zupy świata”.
„Podróże małe i duże”
Park wpisany do rejestru zabytków w Leśmierzu |