default-logo

Zupa z maślaków „Leon”

Ponieważ jeszcze trochę grzybów nazbierałam, zaraz przemieniłam je w pyszną i aromatyczną zupę grzybową.

Do tej zupy potrzebne będą maślaki, z innymi nie próbowałam.

Przepis pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich „Zupy świata”.

Grzybowa zupa z maślakami i makaronem.

Zupa z maślaków "Leon"


Zupa z maślaków "Leon"



Składniki:

  • 1500 ml wywaru z kości i warzyw
  • 500 g grzybów – maślaków
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 – 3 łyżki ugotowanej soi
  • garść makaronu świderki
  • 1 cebula
  • 1 – 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
  • natka pietruszki do posypania
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • domowa bulionetka – 1 – 2 łyżki do smaku


Zupa z maślaków "Leon"


Zupa z maślaków "Leon"

Przygotowanie zupy z maślaków:

  • Grzyby oczyściłam, zdjęłam skórkę z kapeluszy, pokroiłam w plastry i usmażyłam na łyżce masła klarowanego, posoliłam.
  • Do garnka wlałam wywar z warzyw, wsypałam makaron i gotowałam 8 minut, dodałam ugotowaną soję, podsmażone grzyby i gotowałam kolejne 5 minut.
  • Cebule posiekałam i podsmażyłam na łyżce klarowanego masła, dodałam mąkę, podsmażyłam i wlałam do zupy.
  • Gotowałam jeszcze 2 minuty, wlałam zahartowaną śmietanę, zagotowałam.
  • Na koniec dodałam paprykę, sól, pieprz, domową bulionetkę i roztarty w dłoniach tymianek i majeranek.
  • Na talerzu posypałam posiekana natką pietruszki.


Zupa z maślaków "Leon"


Zupa z maślaków "Leon"

Smacznego.

Przepis z książki D i H Dębskich „Zupy świata”.

„Podróże małe i duże”

Zupa z maślaków "Leon"
Park wpisany do rejestru zabytków w Leśmierzu
About the Author

Leave a Reply

*