default-logo

Zupa z marchewki i soczewicy

Zupa z marchewki i soczewicy Rozgrzewająca zupa na chłodne dni jesieni. Z marchewki i czerwonej soczewicy. Z dodatkiem mleka i imbiru, który w wersji dla dzieci można ograniczyć lub pominąć. Zupę podałam z drobnym makaronem w kształcie gwiazdek, ale może to być też ryż, np. pełnoziarnisty. Zupę można posypać kozim serem lub polać jogurtem bądź śmietaną. Pasować też będzie pesto np. z natki pietruszki lub rukoli. Można też podać do niej pieczywo. Zupa świetna jest też sama, bez niczego. Bardzo polecam, wierzę, że będzie to również Wasza ulubiona zupa 🙂 Zamiast imbiru, zupę można doprawić kminem rzymskim i chilli. Nabierze zupełnie innego wymiaru. Jednak marchewka i imbir to świetne i niedoścignione połączenie, jak w tej Zupie marchewkowej z imbirem lub w tym Makaronie z marchewką i imbirem. Polecam Wam też tartą marchewkę przygotowaną w „klasyczny” sposób, na patelni, z dodatkiem śmietanki, jako dodatek do dania, ale …. właśnie z dodatkiem imbiru. Dodaję go na samym początku przygotowywania takiej marchewki. 0

38 4.29

Zupa z marchewki i soczewicy

z makaronem

  • Zupy
  • Marchewka
  • Soczewica
imbir

Pyszna, rozgrzewająca, podawana z drobnym makaronem w kształcie gwiazdek. Idealna zupa dla dzieci, wystarczy tylko ograniczyć lub pominąć świeży imbir (chyba, że dzieci lubią jego troszkę pikantny smak).

Składniki

ok. 6 porcji
  • 4 średnie marchewki (około 700 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 – 3 pełne łyżki masła
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru (lub mniej, dla wersji łagodnej)
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki puree pomidorowego
  • 1,5 litra gorącego bulionu jarzynowego
  • 1 szklanka mleka lub więcej dla odpowiedniej konsystencji zupy

Przygotowanie

  • Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na 2 – 3 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę nie rumieniąc. Dodać masło i imbir i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu.
  • Dodać marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty.
  • Dodać puree pomidorowe, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około 15 – 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie.
  • Zmiksować na gładki mus, dodać mleko i jeszcze raz zmiksować. Dolać więcej mleka, gdyby zupa była za gęsta.
  • Zupę podawać gorącą, z ugotowanym makaronem lub ryżem.

Propozycja podania

Drobny makaron w kształcie gwiazdek, ewentualnie ryż.

  • Zupa z marchewki i soczewicy
About the Author

Leave a Reply

*