default-logo

Zupa z kurczakiem i jajkiem po chińsku

W Chinach nie zawsze zupy podaje się na początku posiłku.

Można je serwować w przerwach, między innymi daniami, albo wazę z zupą postawić na stole wraz z innymi potrawami.

Zupy spotyka się rozmaite – gęste, klarowne, z dodatkiem pierożków lub bez.

Można je jeść jako przystawkę lub jako przekąskę – są pyszne.

Zapraszam zatem na przepyszną, tradycyjną chińską zupę.

Zupa po chińsku z kurczakiem i jajem.

Zupa z kurczakiem i jajkiem po chińsku


Zupa z kurczakiem i jajkiem po chińsku



Składniki: 4 porcje

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu z wina ryżowego
  • 1000 ml bulionu drobiowego
  • 1 por
  • 1/2 średniego brokuła
  • 125 kurczaka ugotowanego – 1 duży pojedynczy filet
  • 180 g pieczarek
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • odrobina sosu chili
  • chili w proszku


Zupa z kurczakiem i jajkiem po chińsku


Zupa z kurczakiem i jajkiem po chińsku

Przygotowanie zupy:

  • Brokuła podzieliłam na różyczki, pora oczyściłam i pokroiłam na plasterki.
  • Pieczarki pokroiłam w plasterki a kurczaka ugotowałam i poszatkowałam.
  • Zagotowałam w garnku wodę z octem i solą i delikatnie wbijałam po 1 jaju do wrzącej wody.
  • Po minucie wyjęłam jaja na talerz.
  • W drugim garnku zagotowałam bulion, dodałam pora, brokuły, kurczaka, pieczarki i sherry, doprawiłam do smaku sosem chili.
  • Gotowałam zupę przez 10 – 15 minut.
  • Dodałam delikatnie ugotowane wcześniej jajka i gotowałam jeszcze 2 minuty.
  • Zupę przelałam do talerzy, posypałam odrobiną chili i od razu podałam.


Zupa z kurczakiem i jajkiem po chińsku

Smacznego.

Przepis kuchni chińskiej.

„Podróże małe i duże”

Zupa z kurczakiem i jajkiem po chińsku
Kościół w Kurozwękach
About the Author

Leave a Reply

*