default-logo

Zupa z kimchi

Zupa z kimchi jest pyszna, zdrowa, aromatyczna, same ach i och.

Tam gdzie są kiszonki musi być zdrowo a jak jest to jeszcze kimchi to musi być bardzo zdrowo.

Zupa z kimchi czyli kimchi guk to jedna z najczęściej przygotowywanych zup w koreańskich domach.

Jak zrobić kimchi znajdziecie pod linkiem.

Polecam do przygotowania.

Zupa z kimchi.

Zupa z kimchi

Zupa z kimchi

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 – 1 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 800 g kimchi czyli ok. 4 szklanek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 250 g tofu – ja nie miałam i dodałam:
  • 6 ziemniaków fioletowych
  • prażony sezam do podania
  • olej sezamowy do podania
  • świeżo posiekany szczypior do podania

Zupa z kimchi

Przygotowanie zupy:

  • Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju na złoty kolor.
  • Następnie do garnka włożyłam koncentrat pomidorowy, cukier i smażyłam jakieś 2 – 3 minuty.
  • Po tym czasie wlałam do garnka kimchi i bulion, i gotowałam 10 minut.
  • Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie w mundurkach, obrałam, pokroiłam w mniejsze kawałki.
  • Uprażyłam na suchej patelni sezam.
  • Na talerz wlałam porcje zupy, włożyłam porcje ziemniaków, posypałam sezamem, miałam czarny i biały, skropiłam olejem sezamowym i posypałam także pokrojonym na kawałki szczypiorem.
  • Jeśli użyjecie tofu to trzeba go pokroić na kawałki i wymieszać z zupą.
  • W zależności od tego jaki smak ma kimchi tak smakuje zupa i albo smak zupy jest wystarczający albo trzeba doprawić solą lub cukrem.

Zupa z kimchi

Smacznego.

Przepis kuchni koreańskiej.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Zupa z kimchi
Pełnia z 02.01.2018 r
About the Author

Leave a Reply

*