default-logo

Zupa z kapusty włoskiej i topinamburu

czwartek, 24 września 2015

Zupa z kapusty włoskiej i topinamburu

Topinambur już wszyscy pewnie znają, przedstawiać go nie muszę.

Zdrowy i bardzo pożywny a także nisko kaloryczny słonecznik bulwiasty na stałe zagościł w naszej kuchni.

A to czipsy zrobione a to pure a to tak jak dziś dodałam do zupy i to był znakomity pomysł.

Zupę gotowałam w szybkowarze, jeśli takowego nie posiadacie wystarczy dłużej gotować warzywa niż ja podałam.

Polecam serdecznie.

Zupa z kapusty włoskiej i topinamburu.

Zupa z kapusty włoskiej i topinamburu

Składniki:

  • 4 bulwy topinamburu
  • 4 średnie ziemniaki
  • mały por
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1800 ml bulionu wieprzowego
  • 1 marchew
  • sól morska
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • olej do smażenia

Zupa z kapusty włoskiej i topinamburu

Przygotowanie zupy:

  • Wszystkie warzywa umyłam i obrałam.
  • Marchew i pora pokroiłam w plasterki.
  • Ziemniaka i topinambur pokroiłam w kostkę.
  • Kapustę drobno poszatkowałam.
  • Łodygi selera pokroiłam w plasterki.
  • W garnku szybkowara podgrzałam olej i po kolei podsmażałam warzywa.
  • Najpierw pora, selera, marchew, ziemniaki, topinambur, kapustę.
  • Potem podsmażone warzywa zalałam bulionem, garnek zakryłam pokrywą i od momentu osiągnięcia przez garnek najwyższej mocy gotowałam 10 minut.
  • Po obniżeniu ciśnienia i otwarciu zaprawiłam zupę koncentratem pomidorowym, doprawiłam solą i pieprzem cayenne.

Zupa z kapusty włoskiej i topinamburu

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa z kapusty włoskiej i topinamburu
W słoneczny piękny dzień
About the Author

Leave a Reply

*