default-logo

Zupa z kalafiorów „Vautiera”

Przepis na tę zupę pochodzi z książki „Zupy świata” Danuty i Henryka Dębskich z roku 1987.

Czemu zupa ma francuską nazwę nie znalazłam nigdzie ale wiem jedno, jest ona mega pyszna, aromatyczna i pożywna.

Zupy to bardzo dobry posiłek o każdej porze roku, ta pomidorowa, kalafiorowa jest rewelacyjna, polecam gorąco.

Kalafiorowa zupa „Vautiera”.

Zupa z kalafiorów "Vautiera"


Zupa z kalafiorów "Vautiera"



Składniki:

  • 1500 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 500 g kalafiora
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 1 – 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ocet np. jabłkowy – do płukania kalafiora
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • cukier trzcinowy do smaku – szczypta
  • 1 łyżka suszonego majeranku


Zupa z kalafiorów "Vautiera"


Zupa z kalafiorów "Vautiera"

Przygotowanie zupy:

  • Kalafiora umyłam w wodzie z octem, podzieliłam na różyczki, zalałam połową bulionu i ugotowałam.
  • Ziemniaki obrałam pokroiłam w kostkę i ugotowałam w pozostałej części bulionu.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na oleju razem z pokrojoną w kostkę papryką w dużym garnku.
  • Potem dodałam do garnka wywar z ziemniakami i wywar z kalafiorem, wymieszałam, gotowałam 3 minuty.
  • Śmietanę wymieszałam z mąką i koncentratem pomidorowym i wlałam do zupy, gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.


Zupa z kalafiorów "Vautiera"


Zupa z kalafiorów "Vautiera"

Smacznego.

Przepis z książki D i H Dębskich „Zupy świata”.

„Podróże małe i duże”

Zupa z kalafiorów "Vautiera"
Śladków Mały
About the Author

Leave a Reply

*