Przepis na tę zupę pochodzi z książki „Zupy świata” Danuty i Henryka Dębskich z roku 1987.
Czemu zupa ma francuską nazwę nie znalazłam nigdzie ale wiem jedno, jest ona mega pyszna, aromatyczna i pożywna.
Zupy to bardzo dobry posiłek o każdej porze roku, ta pomidorowa, kalafiorowa jest rewelacyjna, polecam gorąco.
Kalafiorowa zupa „Vautiera”.
Składniki:
- 1500 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
- 500 g kalafiora
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 strąk czerwonej papryki
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 1 – 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ocet np. jabłkowy – do płukania kalafiora
- sól morska
- pieprz czarny
- cukier trzcinowy do smaku – szczypta
- 1 łyżka suszonego majeranku
Przygotowanie zupy:
- Kalafiora umyłam w wodzie z octem, podzieliłam na różyczki, zalałam połową bulionu i ugotowałam.
- Ziemniaki obrałam pokroiłam w kostkę i ugotowałam w pozostałej części bulionu.
- Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na oleju razem z pokrojoną w kostkę papryką w dużym garnku.
- Potem dodałam do garnka wywar z ziemniakami i wywar z kalafiorem, wymieszałam, gotowałam 3 minuty.
- Śmietanę wymieszałam z mąką i koncentratem pomidorowym i wlałam do zupy, gotowałam jeszcze 5 minut.
- Doprawiłam do smaku solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.
Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębskich „Zupy świata”.
„Podróże małe i duże”
Śladków Mały |