default-logo

Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cabero de lomo ibérico

Czas na dynię, czas na pyszne jedzenie, dla mnie to równoznaczne.

Dziś zupa krem z dyni inna niż dotychczas gotowałam bo z fasolką szparagową która pasuje tutaj idealnie oraz z szynką długodojrzewającą hiszpańską Cabero de lomo ibérico.

Szynka wyprodukowana jest ze szlachetnych ras świń hiszpańskich a dokładniej z podudzi samic.

Jest cudownie poprzerastana tłuszczykiem który po wysmażeniu tworzy witrażyki.

Polecam ewentualnie szynkę hiszpańską jamon serrano.

Zapraszam na pyszną zupę.

Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cebero de lomo ibérico.

Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cabero de lomo ibérico

Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cabero de lomo ibérico

Składniki:  4 porcje 

  • 200 g szynki Cabero de lomo ibérico
  • 200 g fasolki szparagowej zielonej
  • 500 – 600 g miąższu z dyni
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry
  • 1 łyżeczka ziela kocanki włoskiej
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • sól morska
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30 %

Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cabero de lomo ibérico

Przygotowanie zupy:

  • Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka.
  • Do garnka z dynią wlałam bulion i dodałam ziele kocanki,

Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cabero de lomo ibérico

  • kozieradkę oraz mieszankę curry a także ziarenka pieprzu syczuańskiego.
  • Gotowałam wszystko aż dynia zmiękła.
  • Fasolkę szparagową ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam.
  • Szynkę pokroiłam na plasterki i wysmażyłam na suchej patelni.

Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cabero de lomo ibérico

  • Jak dynia się ugotowała zmiksowałam ją na gładki krem i doprawiłam ewentualnie solą do smaku, zdjęłam z ognia, zaprawiłam śmietaną i ponownie zagotowałam.
  • Podałam zupę z fasolką szparagową i czipsami z szynki.

Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cabero de lomo ibérico

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cabero de lomo ibérico
Plaża na  Rozewiu
About the Author

Leave a Reply

*