default-logo

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

czwartek, 22 grudnia 2016

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

Bardzo treściwa, bardzo smakowa i bardzo syta zupa.

W grudniowy, chłodny dzień będzie smakowała jeszcze wyborniej bo nie tylko zaspokoi głód ale także odżywi i rozgrzeje zziębnięte komórki.

Polecam gorąco.

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem.

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 puszki posiekanych pomidorów – po 400 g
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 370 g czerwonej soczewicy
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki curry

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

Przygotowanie zupy:

  • Cebulę posiekałam drobno.
  • Szpinak umyłam i osuszyłam.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę.
  • Dodałam sól i pieprz do smaku oraz wlałam obie puszki pomidorów, dodałam liście szpinaku a także soczewicę.
  • Wlałam do garnka wodę i dodałam bazylię, pieprz cayenne, kardamon, curry i kumin.
  • Gotowałam zupę ok. 25 minut aby soczewica zmiękła.
  • Na koniec zmiksowałam tylko dla zagęszczenia aby były grudki.

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem
Zalew Zgniłe Błoto
About the Author

Leave a Reply

*