Bardzo treściwa, bardzo smakowa i bardzo syta zupa.
W grudniowy, chłodny dzień będzie smakowała jeszcze wyborniej bo nie tylko zaspokoi głód ale także odżywi i rozgrzeje zziębnięte komórki.
Polecam gorąco.
Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża czerwona cebula
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2 puszki posiekanych pomidorów – po 400 g
- 200 g świeżego szpinaku
- 370 g czerwonej soczewicy
- 800 ml wody
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki curry
Przygotowanie zupy:
- Cebulę posiekałam drobno.
- Szpinak umyłam i osuszyłam.
- W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę.
- Dodałam sól i pieprz do smaku oraz wlałam obie puszki pomidorów, dodałam liście szpinaku a także soczewicę.
- Wlałam do garnka wodę i dodałam bazylię, pieprz cayenne, kardamon, curry i kumin.
- Gotowałam zupę ok. 25 minut aby soczewica zmiękła.
- Na koniec zmiksowałam tylko dla zagęszczenia aby były grudki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
„Podróże małe i duże”
Zalew Zgniłe Błoto |