Nie gotowałam wcześniej czerwonej kapusty w zupie i to był błąd.
Zupa z jej udziałem jest bardzo aromatyczna z charakterystycznym posmakiem czerwonej kapusty, który jest niezapomniany.
Bardzo pożywna zupa przez dodatek batatów, polecam serdecznie.
Zupa z czerwonej kapusty.
Składniki:
- 1500 ml bulionu drobiowego
- 1/2 bulwy słodkiego ziemniaka – batata
- kawałek dyni piżmowej ok. 150 g
- 1 marchew
- 15 cm kawałek białej części pora
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie zupy:
- Kapustę poszatkowałam drobno i podsmażyłam ją na 1 łyżce rozpuszczonego masła klarowanego.
- Pora obrałam, umyłam i pokroiłam w plasterki.
- Marchew po obraniu pokroiłam w plasterki.
- Dynię i batata obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Kapustę podsmażoną w garnku zalałam bulionem, dodałam marchew, dynię, ziemniaka, pora i gotowałam jakieś 15 minut do miękkości.
- Potem dodałam ocet balsamiczny, cukier do smaku oraz sól i pieprz i ponownie zagotowałam.
- Podałam zupę z solankami [ klik ]
Smacznego.
Przepis własny.