default-logo

Zupa z czerwonej kapusty

Nie gotowałam wcześniej czerwonej kapusty w zupie i to był błąd.

Zupa z jej udziałem jest bardzo aromatyczna z charakterystycznym posmakiem czerwonej kapusty, który jest niezapomniany.

Bardzo pożywna zupa przez dodatek batatów, polecam serdecznie.

Zupa z czerwonej kapusty.

Zupa z czerwonej kapusty

Zupa z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 bulwy słodkiego ziemniaka – batata
  • kawałek dyni piżmowej ok. 150 g
  • 1 marchew
  • 15 cm kawałek białej części pora
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Zupa z czerwonej kapusty

Przygotowanie zupy:

  • Kapustę poszatkowałam drobno i podsmażyłam ją na 1 łyżce rozpuszczonego masła klarowanego.
  • Pora obrałam, umyłam i pokroiłam w plasterki.
  • Marchew po obraniu pokroiłam w plasterki.
  • Dynię i batata obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Kapustę podsmażoną w garnku zalałam bulionem, dodałam marchew, dynię, ziemniaka, pora i gotowałam jakieś 15 minut do miękkości.
  • Potem dodałam ocet balsamiczny, cukier do smaku oraz sól i pieprz i ponownie zagotowałam.
  • Podałam zupę z solankami [ klik ]

Zupa z czerwonej kapusty

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*