default-logo

Zupa z czarnej fasoli z kiełbasą i awokado

poniedziałek, 8 września 2014

Zupa z czarnej fasoli z kiełbasą i awokado

Zbliża się jesień, mam na myśli teraz tą zimną i słotną jesień gdy po powrocie do domu marzymy o czymś pożywnym i gorącym na obiad.

Dziś zaproponuje Wam przepyszną i pożywną zupę która Was w sobie rozkocha.

Jest aromatyczna i pyszna, polecam serdecznie.

Aromatyczna zupa z czarną fasolą

Zupa z czarnej fasoli z kiełbasą i awokado

Zupa z czarnej fasoli z kiełbasą i awokado

Składniki:

  • 250 g suchej czarnej fasoli
  • 300 ml aromatyzowanego przecieru pomidorowego [ klik ]
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki pasty paprykowej sambol oelek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka przyprawy do pomidorów Kamis
  • 300 g kiełbasy jałowcowej 

 Dodatkowo:

  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kwaśna śmietana 12 %

Zupa z czarnej fasoli z kiełbasą i awokado


Zupa z czarnej fasoli z kiełbasą i awokado

Przygotowanie:

  • Fasolę opłukałam i zalałam zimną wodą na minimum 6 godzin.
  • Po tym czasie gotowałam fasolę w lekko posolonej wodzie przez 10 minut.
  • W rondlu – ja gotowałam w szybkowarze – rozgrzałam oliwę i włożyłam na nią posiekaną cebulę i smażyłam do lekkiego zbrązowienia po czym dodałam posiekany czosnek i dusiłam jeszcze chwilę.
  • Zalałam wszystko przecierem pomidorowym, dodałam koncentrat, podgotowaną fasolę, listek laurowy, kmin rzymski, oregano i pastę sambol oelek.
  • Wszystko wymieszałam i gotowałam jakieś 10 minut w szybkowarze na najwyższej mocy lub gotujcie do miękkości fasolki.
  • Na koniec doprawiłam solą i pieprzem i przyprawą do pomidorów.
  • Kiełbasę pokroiłam w plastry i podpiekłam na suchej patelni.
  • Awokado obrałam i pokroiłam w kostkę po czym skropiłam je sokiem z cytryny.
  • Na dno talerza włożyłam kostki awokado, zalałam zupą, włożyłam kilka plastrów kiełbasy, na wierzch ponownie kilka kostek awokado i posypałam natką pietruszki.
  • Na wierzchu zrobiłam kleks z kwaśnej śmietany.

Zupa z czarnej fasoli z kiełbasą i awokado

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*