default-logo

Zupa z cukinii z miętą i jogurtem greckim

Zupa z cukinii z miętą i jogurtem greckim Gęsty krem z cukinii, ze świeżą miętą i jogurtem greckim. Lekka, łagodna i zdrowa zupa sezonowa. Jest też orzeźwiająca, dzięki dodatkowi mięty i delikatnemu jogurtowi greckiemu zamiast śmietanki. Podawana jest na ciepło, ale jeśli lubicie chłodniki, ta zupa również będzie odpowiednia na ten sposób podania. Zupę z cukinii można podawać z małymi grzankami, które zrobimy z dowolnego pieczywa. Wystarczy pokroić je na małe kawałeczki i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Pieczywo można też wcześniej posmarować masłem lub skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika (najszybciej z funkcją grilla) i zapiekać aż grzanki się zrumienią. 0

41 4.66

Zupa z cukinii z miętą i jogurtem greckim

  • Zupy
  • Zupy krem
  • Cukinia
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
jogurt
mięta

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 2 – 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki a za chwilę cukinię i smażyć przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości warzyw przez około 10 minut.
  • Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia.
  • Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo. Wymieszać z zupą a następnie całość zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Zaraz podawać, po dodaniu jogurtu nie zagotowywać, posypać pozostałą miętą. Podawać z grzankami: dowolny rodzaj pieczywa pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze do pieczenia i zrumienić w piekarniku.
  • Zupa z cukinii z miętą i jogurtem greckim
About the Author

Leave a Reply

*