default-logo

Zupa z cukinii

Podano do stołu, zupa z cukinii na ostro na zimowe długie wieczory.

Zupa jest pikantna, aromatyczna i pożywna, idealna na grudniowe dni.

Zapraszam i polecam.

Zupa z cukinii.

Zupa z cukinii

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 bardzo duże ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy selera
  • jasna część niedużego pora
  • 1/2 cukinii
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszu z kani
  • 1 łyżeczka suszu z opieniek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • chili
  • 1500 ml wody
  • 2 kostki drobiowe bez konserwantów
  • 1 ząbek czosnku
  • olej winogronowy + masło do smażenia

Zupa z cukinii

Przygotowanie zupy:

  • Wszystkie warzywa obrać i pokroić w słupki.
  • Włożyć do garnka.
  • Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na mieszaninie oleju i masła na rumiano.
  • Warzywa zalać wodą, włożyć kostki drobiowe oraz przyprawy i gotować do miękkości.
  • Dodać przesmażoną cebulę.
  • Gdy warzywa będą już miękkie ze smalcu i mąki robimy zasmażkę i wlewamy do zupy.
  • Doprawiamy chili do smaku.

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*