default-logo

Zupa z ciecierzycy z pomidorami i makaronem

Zupa z ciecierzycy z pomidorami i makaronem Wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy to najlepsza zupa jaką można wyczarować z ciecierzycy. Ugotowałam ją wzorując się na kilku przepisach z kuchni włoskiej, biorąc z nich co najlepsze: połączenie ciecierzycy z rozmarynem, konsystencję kremu, ale z całym, nie zmiksowanym grochem oraz podanie zupy z makaronem. Mając puszkę gotowej ciecierzycy i pomidorów zupę przygotowuje się w ekspresowym tempie. Można przygotować nawet 2 dni wcześniej a przed podaniem ugotować świeży makaron. Polecam! 0

26 4.42

Zupa z ciecierzycy z pomidorami i makaronem

  • Zupy
  • Ciecierzyca
  • Przyjęcia i imprezy

Składniki

4 porcje
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • kawałek gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml bulionu
  • 1 puszka ciecierzycy*
  • mały pęczek natki pietruszki
  • ugotowany długi makaron

Przygotowanie

Czosnek pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć w rondelku na oliwie, dodać rozmaryn, a po chwili pomidory. Gotować przez ok. 10 – 15 minut. Dodać bulion, odcedzoną ciecierzycę (2 – 3 łyżki pozostawić do dekoracji) i posiekaną natkę pietruszki (również kilka listków zostawić do dekoracji). Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawić solą i pierzem. Wyjąć rozmaryn, zmiksować połowę zupy i wymieszać ją z resztą niezmiksowanej zupy. Podawać z ugotowanym makaronem, skropić oliwą.

Wskazówki

* Można też użyć surowej, suchej ciecierzycy – należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, odcedzić, zalać świeżą wodą i wtedy ugotować do miękkości (około 2 i 1/2 godziny).

  • Zupa krem z ciecierzycy z makaronem
  • Zupa krem z ciecierzycy z makaronem
About the Author

Leave a Reply

*