Zupa z ciecierzycy z pomidorami i makaronem
0 Comment

26 4.42
Śr ocena
Zupa z ciecierzycy z pomidorami i makaronem
- Zupy
- Ciecierzyca
- Przyjęcia i imprezy
Składniki
4 porcje
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- kawałek gałązki świeżego rozmarynu
- 1 puszka pomidorów
- 500 ml bulionu
- 1 puszka ciecierzycy*
- mały pęczek natki pietruszki
- ugotowany długi makaron
Przygotowanie
Czosnek pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć w rondelku na oliwie, dodać rozmaryn, a po chwili pomidory. Gotować przez ok. 10 – 15 minut. Dodać bulion, odcedzoną ciecierzycę (2 – 3 łyżki pozostawić do dekoracji) i posiekaną natkę pietruszki (również kilka listków zostawić do dekoracji). Gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawić solą i pierzem. Wyjąć rozmaryn, zmiksować połowę zupy i wymieszać ją z resztą niezmiksowanej zupy. Podawać z ugotowanym makaronem, skropić oliwą.
Wskazówki
* Można też użyć surowej, suchej ciecierzycy – należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, odcedzić, zalać świeżą wodą i wtedy ugotować do miękkości (około 2 i 1/2 godziny).