Botwinkę uwielbiam i jak tylko pokazuje się na rynku zaraz zajadamy ją w dużej ilości na wszelaki sposób.
A jakby tak dodać do botwinki równie zdrowej i pysznej, młodej kapusty?
Wiem już że wyjdzie pyszna zupa, spróbujecie?
Zupa kapuścinano – botwinkowa.
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 nieduże pęczki botwinki
- 1 pęczek koperku
- sól morska
- pieprz czarny
- 150 ml śmietany kwaśnej 12 %
- 1500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie zupy:
- Poszatkowałam drobno kapustę.
- Kapustę przełożyłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam 10 minut.
- Botwinkę umyłam, posiekałam zarówno buraczki jak i liście i łodygi, dodałam do kapusty.
- Gotowałam jeszcze 20 minut.
- Śmietanę wymieszałam z odrobiną zupy i posiekanym koperkiem, wlałam do garnka.
- Zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Jezioro kikolskie |