default-logo

Zupa z botwinką i batatami

Dziś kolejna pyszna zupa, a jeśli napiszę że znika z talerzy szybko to chyba będzie najlepsza rekomendacja.

Botwinka ma tyle dobroci w sobie że żal jej nie zajadać w sezonie, zimą jej nie będzie.

Polecam zatem pyszny obiad.

Jest pożywna i aromatyczna, przepyszna.

Zupa z botwinki.

Zupa z botwinką i batatami

Zupa z botwinką i batatami

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 spory batat
  • 3 marchewki
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 18 %
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Zupa z botwinką i batatami

Przygotowanie zupy:

  • Botwinkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam na kawałki, wraz z buraczkami.
  • Batata obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
  • Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • Zalałam warzywa w garnku bulionem i gotowałam do miękkości, jakieś 15 minut.
  • Po ugotowaniu, zdjęłam z ognia, wlałam zahartowaną śmietankę, wymieszałam i podgrzałam.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i octem.
  • Na talerzu posypałam posiekanymi listkami botwinki.

Zupa z botwinką i batatami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa z botwinką i batatami
Jaśniewielmożny pan jeleń
About the Author

Leave a Reply

*