Ja bakłażany uwielbiam i dlatego jak znalazłam tę zupę u Mopsika na blogu to zaraz postanowiłam ją zrobić.
Jest bardzo smakowita, pachnąca latem i polecam ją każdemu.
Moja rada jest taka aby zupy nie miksować na krem tylko zostawić kawałki takie „na ząb” wtedy zupa jest jeszcze pyszniejsza.
Zupa z bakłażanów.
Składniki: 4 porcje
- 3 średnie bakłażany ok. 750 g
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- 1 liść laurowy suszony albo 3 świeże
- kilka ziaren kolendry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- skórka starta z 1/2 cytryny
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 200 ml śmietany 12%
- sól morska
- pieprz
- oliwa do smażenia
- oliwa do wysmarowania formy i warzyw
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie zupy:
- Marchewkę i pietruszkę obrałam i przekroiłam wzdłuż.
- Bakłażany ponakłuwałam widelcem.
- Wszystkie warzywa posmarowałam oliwą, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Po upieczeniu wyjęłam warzywa z piekarnika i pozostawiałam do ostygnięcia.
- Gdy warzywa ostygły bakłażana rozkroiłam i łyżką wybrałam miąższ a potem go posiekałam tak samo jak i marchew i pietruszkę.
- W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę i czosnek, a potem dodałam posiekane warzywa i przyprawy, smażyłam kilka minut.
- Zalałam podsmażone warzywa bulionem i gotowałam 30 minut.
- Teraz dodałam koncentrat pomidorowy, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę gotowałam.
- Teraz zupę zmiksowałam ale tylko trochę aby pozostały grudki, można to zrobić tłuczkiem do ziemniaków.
- Zmiksowaną zupę wymieszałam ze śmietaną, zagotowałam.
- Na talerzach posypałam posiekana natką pietruszki.
Smacznego.
Zupa dołącza do Pierwszego Festiwalu Zupy organizowanego przez Magia w kuchni.
Źródło tutaj [ klik ]
„Podróże małe i duże”
Sierpniowy zachód słońca |