default-logo

Zupa z bakłażanów

poniedziałek, 16 listopada 2015

Zupa z bakłażanów

Ja bakłażany uwielbiam i dlatego jak znalazłam tę zupę u Mopsika na blogu to zaraz postanowiłam ją zrobić.

Jest bardzo smakowita, pachnąca latem i polecam ją każdemu.

Moja rada jest taka aby zupy nie miksować na krem tylko zostawić kawałki takie „na ząb” wtedy zupa jest jeszcze pyszniejsza.

Zupa z bakłażanów.

Zupa z bakłażanów

Zupa z bakłażanów

Składniki:  4 porcje 

  • 3 średnie bakłażany ok. 750 g
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1 liść laurowy suszony albo 3 świeże
  • kilka ziaren kolendry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 200 ml śmietany 12%
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • oliwa do wysmarowania formy i warzyw
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Zupa z bakłażanów


Zupa z bakłażanów

Przygotowanie zupy:

  • Marchewkę i pietruszkę obrałam i przekroiłam wzdłuż.
  • Bakłażany ponakłuwałam widelcem.
  • Wszystkie warzywa posmarowałam oliwą, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Po upieczeniu wyjęłam warzywa z piekarnika i pozostawiałam do ostygnięcia.
  • Gdy warzywa ostygły bakłażana rozkroiłam i łyżką wybrałam miąższ a potem go posiekałam tak samo jak i marchew i pietruszkę.
  • W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę i czosnek, a potem dodałam posiekane warzywa i przyprawy, smażyłam kilka minut.
  • Zalałam podsmażone warzywa bulionem i gotowałam 30 minut.
  • Teraz dodałam koncentrat pomidorowy, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę gotowałam.
  • Teraz zupę zmiksowałam ale tylko trochę aby pozostały grudki, można to zrobić tłuczkiem do ziemniaków.
  • Zmiksowaną zupę wymieszałam ze śmietaną, zagotowałam.
  • Na talerzach posypałam posiekana natką pietruszki.

Zupa z bakłażanów

Smacznego.

Zupa dołącza do Pierwszego Festiwalu Zupy organizowanego przez Magia w kuchni.

http://magiawkuchni.blox.pl/2015/11/Zaproszenie-Festiwal-Zupy.html

Źródło tutaj [ klik ]

„Podróże małe i duże”

Zupa z bakłażanów
Sierpniowy zachód słońca
About the Author

Leave a Reply

*