default-logo

Zupa z bakłażanów i okry „Quinn” z soczewicą

Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich „Zupy świata”.

Inne pyszne przepisy na zupy z tej książki znajdziecie po linkiem.

Zupa jaka dobra, taka brzydka ale zupy z bakłażana czy soczewicy brązowej taki właśnie mają kolor.

Zupa jest aromatyczna, pożywna, idealna, polecam gorąco do wypróbowania.

Zupa „Quinn” z bakłażanami, okra i soczewicą.

Zupa z bakłażanów i okry "Quinn" z soczewicą


Zupa z bakłażanów i okry "Quinn" z soczewicą



Składniki:

  • 1500 ml wywaru z mięsa i warzyw
  • 4 marchewki
  • 150 g okry
  • 500 g bakłażanów
  • 2 – 3 pełne łyżki soczewicy brązowej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 – 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g kiełbasy cienkiej – ulubionej
  • 1 papryczka chili
  • sól morska
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego
  • sól morska
  • pieprz czarny


Zupa z bakłażanów i okry "Quinn" z soczewicą

Przygotowanie zupy:

  • Marchew obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • Okrę umyłam, osuszyłam i pokroiłam w grube plastry.
  • Bakłażany umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę, dodałam do marchwi, wsypałam soczewicę, okrę, zalałam wywarem z warzyw i mięsa i gotowałam 15 minut do miękkości.
  • Cebulę obrałam, posiekałam, tak samo jak i papryczkę chili, podsmażyłam na oleju, zasypałam mąką, zasmażyłam.
  • Wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Kiełbasę pokroiłam w plastry, dodałam do zupy, doprawiłam solą i pieprzem, wsypałam curry, dodałam szafran.
  • Gotowałam jeszcze 5 minut.


Zupa z bakłażanów i okry "Quinn" z soczewicą

Smacznego.

Przepis z książki Danuty i Henryka Dębskich „Zupy świata”.

„Podróże małe i duże”

Zupa z bakłażanów i okry "Quinn" z soczewicą
Jesień 2018 rok
About the Author

Leave a Reply

*