default-logo

Zupa wiśniowa z pieprzem

Proponuję Wam teraz zupę wiśniową.

Napiszcie mi, pochwalcie się czy zupy owocowe są chętnie jadane w Waszych domach, czy wszyscy mają raczej „długie zęby” jak mawiała moja babcia?

Ta wersja może być podawana na chłodno w ciepłe dni albo gorąca w takie dni jak teraz.

Ja osobiście wolę gorącą.

Zapraszam serdecznie.

Zupa wiśniowa na ostro.

Zupa wiśniowa z pieprzem

 Zupa wiśniowa z pieprzem

Składniki: 4 porcje

  • 400 g wydrylowanych wiśni – mogą być mrożone
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g makaronu świderki
  • szczypta pieprzu
  • kora cynamonu – jedna laska
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki mąki pszennej

Zupa wiśniowa z pieprzem

Przygotowanie zupy:

  • Wiśnie zalałam 1500 ml wody, dodałam cukier, cynamon i gotowałam 5 minut.
  • Śmietankę rozprowadziłam z mąką i wlałam do zupy, zagotowałam ciągle mieszając aby nie zrobiły się kluski.
  • Doprawiłam odrobiną czarnego pieprzu do smaku.
  • Makaron ugotowałam al’dente w osolonej wodzie.
  • Zupę podałam z makaronem.

Zupa wiśniowa z pieprzem

Smacznego.

Przepis rodzinny.

About the Author

Leave a Reply

*