default-logo

Zupa warzywna po azjatycku

Latem pyszne lekkie zupy to jest to co nakarmi nas znakomicie.

Ukoi pragnienie, nakarmi i jeszcze będzie smacznie i zdrowo.

Zapraszam na lekką zupę najlepszą na lato w smakach azjatyckich.

Zupa po azjatycku.

Zupa warzywna po azjatycku

Składniki:

  • 1 korzeń pasternaku
  • 1/2 brokuła wraz z łodygą
  • 2 marchewki
  • 1/2 pęczka białych szparagów
  • 15 centymetrów białej rzodkwi
  • 2 – 3 łyżki posiekanej natki
  • 2 – 3 łodyżki posiekanej bazylii cytrynowej
  • 2 – 3 łyżki posiekanych listków kolendry
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1500 ml bulionu wieprzowego
  • 3 kapelusze boczniaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Zupa warzywna po azjatycku

Przygotowanie zupy:

  • Brokuła podzieliłam na różyczki a łodygę, miękką jej część pokroiłam w paski.
  • Korzeń pasternaku pokroiłam w kostkę, marchewkę w plasterki, rzodkiew także pokroiłam w kostkę.
  • Szparagi obrałam i połamałam na mniejsze kawałki.
  • Selera naciowego pokroiłam w plasterki a kapelusze grzybów w paski.
  • Łodygę trawy cytrynowej rozbiłam trzonkiem noża, ząbek czosnku oraz groszek cukrowy zostają w całości.
  • Wszystkie warzywa wylądowały w garnku, gdzie dodałam bulion i gotowałam wszystko przez 15 minut.
  • Po tym czasie warzywa są już przyjemnie chrupkie, nie mogą być rozgotowane.
  • Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w 1/3 szklanki wody i wlałam do gotującej się zupy, zamieszałam i na koniec dodałam posiekane zioła i doprawiłam solą i pieprzem cayenne oraz sosem sojowym.

Zupa warzywna po azjatycku

Smacznego.

Przepis własny z kuchni azjatyckiej.

About the Author

Leave a Reply

*