Latem pyszne lekkie zupy to jest to co nakarmi nas znakomicie.
Ukoi pragnienie, nakarmi i jeszcze będzie smacznie i zdrowo.
Zapraszam na lekką zupę najlepszą na lato w smakach azjatyckich.
Zupa po azjatycku.
Składniki:
- 1 korzeń pasternaku
- 1/2 brokuła wraz z łodygą
- 2 marchewki
- 1/2 pęczka białych szparagów
- 15 centymetrów białej rzodkwi
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki
- 2 – 3 łodyżki posiekanej bazylii cytrynowej
- 2 – 3 łyżki posiekanych listków kolendry
- 100 g groszku cukrowego
- 1 trawa cytrynowa
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1500 ml bulionu wieprzowego
- 3 kapelusze boczniaka
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól morska
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie zupy:
- Brokuła podzieliłam na różyczki a łodygę, miękką jej część pokroiłam w paski.
- Korzeń pasternaku pokroiłam w kostkę, marchewkę w plasterki, rzodkiew także pokroiłam w kostkę.
- Szparagi obrałam i połamałam na mniejsze kawałki.
- Selera naciowego pokroiłam w plasterki a kapelusze grzybów w paski.
- Łodygę trawy cytrynowej rozbiłam trzonkiem noża, ząbek czosnku oraz groszek cukrowy zostają w całości.
- Wszystkie warzywa wylądowały w garnku, gdzie dodałam bulion i gotowałam wszystko przez 15 minut.
- Po tym czasie warzywa są już przyjemnie chrupkie, nie mogą być rozgotowane.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w 1/3 szklanki wody i wlałam do gotującej się zupy, zamieszałam i na koniec dodałam posiekane zioła i doprawiłam solą i pieprzem cayenne oraz sosem sojowym.
Smacznego.
Przepis własny z kuchni azjatyckiej.