default-logo

Zupa truskawkowa

Tej zupy nie można nie spróbować podczas letnich dni gdzie truskawki na krzaczkach jeszcze w drugim terminie dojrzeją.

Zupa jest delikatna i bardzo smakowita, doskonała na letnie upały, polecam serdecznie.

Pyszna zupa truskawkowa.

Zupa truskawkowa

Zupa truskawkowa

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 150 ml półsłodkiego wina białego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • laska wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • 500 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
  • groszek ptysiowy do podania
  • truskawki do dekoracji

Zupa truskawkowa


Zupa truskawkowa

Przygotowanie:

  • Truskawki umyłam, obrałam.
  • Do garnka wlałam wino, wodę i wsypałam łyżkę cukru pudru, dodałam całą laskę wanilii, gotowałam 10 minut.
  • Włożyłam teraz truskawki i gotowałam kolejne 5 minut.
  • Wyjęłam laskę wanilii, przecięłam ją na pół, wydłubałam ziarenka i włożyłam je do garnka.
  • Zupę zdjęłam z ognia i zmiksowałam, dodałam miód i wymieszałam.
  • Na koniec dodałam jogurt i dobrze wymieszałam.
  • Podałam z groszkiem ptysiowym i truskawkami.
  • Zupa jest kremowa i delikatna.

Zupa truskawkowa

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa truskawkowa
Truskawki
About the Author

Leave a Reply

*