Tej zupy nie można nie spróbować podczas letnich dni gdzie truskawki na krzaczkach jeszcze w drugim terminie dojrzeją.
Zupa jest delikatna i bardzo smakowita, doskonała na letnie upały, polecam serdecznie.
Pyszna zupa truskawkowa.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 150 ml półsłodkiego wina białego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru pudru
- laska wanilii
- 2 łyżki miodu
- 500 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
- groszek ptysiowy do podania
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
- Truskawki umyłam, obrałam.
- Do garnka wlałam wino, wodę i wsypałam łyżkę cukru pudru, dodałam całą laskę wanilii, gotowałam 10 minut.
- Włożyłam teraz truskawki i gotowałam kolejne 5 minut.
- Wyjęłam laskę wanilii, przecięłam ją na pół, wydłubałam ziarenka i włożyłam je do garnka.
- Zupę zdjęłam z ognia i zmiksowałam, dodałam miód i wymieszałam.
- Na koniec dodałam jogurt i dobrze wymieszałam.
- Podałam z groszkiem ptysiowym i truskawkami.
- Zupa jest kremowa i delikatna.
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
Truskawki |