default-logo

Zupa tajska Tom Yam z krewetkami

Zupa tajska Tom Yam z krewetkami Tajska kuchnia należy do jednej z moich ulubionych. Kiedyś podawałam więcej orientalnych przepisów, ostatnio może nieco mniej… ale jednak ten smak jest uzależniający i od czasu do czasu warto przygotować coś bardziej oryginalnego 😉 Tym bardziej, że składniki charakterystyczne dla kuchni orientalnych stają się coraz bardziej popularne i łatwiej dostępne. Również dlatego, że proces przygotowania można sobie znacznie uprościć korzystając z gotowych past, lista składników się wówczas też znacznie skraca. Zatem do dzieła! 😉 W przepisie jest opcja zarówno dla osób posiadających pastę jak i dla tych, którzy będą chcieli przygotować zupę tom yam od podstaw. 0

25 4.64

Zupa tajska Tom Yam z krewetkami

Tom yam kung

  • Kuchnia tajska
  • Zupy
  • Zupy orientalne
  • Krewetki
kolendra
trawa cytrynowa
tamarynd
sos rybny
mleko kokosowe

Składniki

2 – 4 porcje
  • 1 litr wody lub bulionu
  • 30 g pasty tom yum*
  • 100 ml mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1/3 puszki krojonych pomidorów
  • 100 g grzybów chińskich (pochwiaków) z puszki
  • 200 g oczyszczonych krewetek
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
oraz
  • szczypiorek, kolendra, papryczka chili, opcjonalnie – bazylia tajska

Przygotowanie

  • Do garnka wlać wodę lub bulion, dodać pastę tom yum i zagotować. Dodać mleko kokosowe, pomidory oraz odcedzone i pokrojone na połówki grzyby, gotować przez ok. 5 minut.
  • Dodać oczyszczone (z pancerzy, ogonków i jelit) krewetki. Gotować przez około 1 minutę na małym ogniu. Doprawić sosem rybnym i sokiem z cytryny.
  • Dodać posiekany szczypiorek, liście kolendry, pokrojoną papryczkę chili oraz liście tajskiej bazylii jeśli mamy.

Wskazówki

* można kupić gotową lub samodzielnie skomponować z następujących składników: 1 łyżka oleju, 1 szalotka, 1 trawa cytrynowa, 1/2 łyżeczki chili w proszku, 1 łyżeczka tamaryndu, 1 ząbek czosnku, 3 cm kawałek galangalu, 1 łyżeczka cukru trzcinowego.

Na oleju chwilę podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę szalotkę, wlać 1 litr wody lub bulionu, zagotować. W międzyczasie dodać przepołowioną trawę cytrynową, chili w proszku, tamarynd, przepołowiony ząbek czosnku, pokrojony na plasterki galangal oraz cukier. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, następnie przecedzić do czystego garnka. Dalej postępować jak w przepisie, tzn. dodać mleko kokosowe…

  • Zupa tajska Tom Yam z krewetkami Zupa tajska Tom Yam z krewetkami
About the Author

Leave a Reply

*