default-logo

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa Zupa ze szczawiu zabielana śmietaną, z dodatkiem jajka ugotowanego na pół – miękko oraz szczypiorku. Ja czasem wkładam też do niej kawałek białego sera, chudego i suchego. Smaczna, lekka i orzeźwiająca zupa sezonowa. Do szczawiowej pasować będzie chleb żytni na zakwasie lub też ugotowane młode ziemniaki. 0

38 4.68

Zupa szczawiowa

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Szczaw

Tradycyjna polska zupa ze szczawiu podawana z jajkiem oraz ziemniakami. Koniecznie do ugotowania w sezonie wiosennym!

Składniki

4 porcje
  • 2 litry wody
  • 500 g surowych żeberek wieprzowych
  • korpus kurczaka lub 1 szyja indycza
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i selera)
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 300 g szczawiu
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie

  • Do garnka włożyć pokrojone żeberka, korpus kurczaka lub szyję indyczą. Dodać ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 1 godzinę.
  • Dodać obrane marchewki, pietruszkę, pora i selera oraz cebulę a także listki laurowe i ziele angielskie. Gotować przez pół godziny do miękkości warzyw. Wyjąć ugotowaną cebulę.
  • 1 marchewkę i pietruszkę wyjąć z wywaru, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać z powrotem do zupy.
  • Szczaw opłukać i drobno posiekać, dodać do zupy. Gotować przez kilka minut.
  • Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody a następnie ze śmietaną. Dodać do zupy (stopniowo, wcześniej zaprawiając śmietanę kilkoma łyżkami zupy). Delikatnie zagotować na małym ogniu.
  • Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem oraz jajkiem na twardo (pokrojonym na połówki lub w kosteczkę).

Propozycja podania

ziemniaki / chleb / szczypiorek / jajko ugotowane na twardo / ser biały

Wskazówki

Zupę można ugotować na bulionie jarzynowym wraz z 1 łyżką masła.

  • Zupa szczawiowa z jajkiem
About the Author

Leave a Reply

*