Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa to obok zupy ogórkowej wyrazista w smaku i niezwykle pyszna domowa zupa. Zupa szczawiowa na włoszczyźnie i kurczaku podana klasycznie z jajkiem ugotowanym na twardo to propozycja na pierwsze danie. Kwaśna i pyszna zupa szczawiowa, którą przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Możesz ją przygotować ze świeżego szczawiu lub szczawiu konserwowego ze słoiczka. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybką i smaczną zupę szczawiową.
Zupa szczawiowa
SKŁADNIKI:
- łyżeczka masła
- słoik szczawiu siekanego – 350 g
- 6 łyżek śmietanki 30 %
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 1 por – jasna część
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 4 ziemniaki
- 2 l bulionu
- 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Do podania: jajka ugotowane na twardo, natka, rzeżucha
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieram.
W garnku o pojemności trzech litrów rozgrzewam łyżeczkę masła uważając, by się nie przypaliło. Wkładam umyte mięso i obraną włoszczyznę wraz z porem (oprócz ziemniaków). Smażę chwilę, po czym wlewam bulion, dodaję liść laurowy i trzy kulki ziela angielskiego. Zupę gotuję na niewielkiej mocy palnika aż warzywa lekko zmiękną.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
Gdy włoszczyzna delikatnie zmięknie wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupę gotuję na niewielkiej mocy palnika aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie wlewam szczaw ze słoika oraz 6 łyżek śmietanki 30 %, przyprawiam do smaku. Zupę gotuję jeszcze pięć minut. Po tym czasie wyłączam palnik.
Porada. Śmietankę 30 % możesz zastąpić inną słodką śmietanką (12 %, 18%) lub kwaśną śmietaną, pamiętając by uprzednio zahartować ją w szklance gorącej zupy i powoli wlać do zupy ciągle mieszając.
Z zupy wyławiam pietruszkę, marchewkę, selera oraz kawałek miękkiego pora. Marchew kroję wzdłuż na pół i siekam w pół talarki. Możesz ją także pokroić w kostkę. Marchew dodaję do zupy.
Możesz także wyjąć mięso z kurczaka, pozbawić je kości, chrząstek oraz skóry, posiekać na kawałki i dodać do ugotowanej zupy.
Zupę szczawiową tradycyjnie podaję z jajkami ugotowanych na twardo, posypuję świeżo skrojoną natką lub rzeżuchą.
Smacznego.